tiistai 5. joulukuuta 2017

Budjetti: Suunnitelmat ja toteuma

Nyt olisi vihdoin aika tarkastella meidän häiden budjettia: mitä suunniteltiin, ja mitä sille loppuviimeksi tapahtui. Tiivistettynä voisi todeta, että aika hyvin suunniteltu - 10 000 euroa oli meidän ensiarvio häiden kokonaiskustannuksista (häämatkaa me ei laskettu hääbudjettiin lainkaan), tarkemmin suunniteltu budjetti oli 10 550 euroa ja häihin käytettiin 10 360 euroa. Jos siitä vähennetään häätarvikkeiden myynnit häiden jälkeen, maksettavaa jäi 9 360 euroa - vähemmän kuin budjetoitiin! Jos vähennettäisiin vielä ne kustannukset, joiden kohteet jäivät käyttöön (esim. sulhasen puku, joitakin koristeita), häistä maksettiin 8 525 euroa, mikä ei mielestäni ole lainkaan paha, eikä varsinkaan ole kaduttanut!

Tältä meidän budjetti tarkemmin katseltuna näyttää:


Pidin koko hääjärjestelyiden ajan aika tarkasti kirjaa ostoksista ja kustannuksista, joten uskoisin tuon olevan kokolailla totuuden mukainen (joskaan ei nyt ehkä ihan euron päälle).

Vielä lähemmin tarkasteltuna rahaa kului seuraavasti:

Juhlapaikkamme Oman Tuvan hinta koostui 600 euron viikonloppuvuokrasta ja 180 euron siivousmaksusta.

Koristeisiin kului aiottua enemmän rahaa (noin 500e vs. 200e), mutta toisaalta rahat sai tosi hyvin takaisin, kun koristeet häiden jälkeen myytiin. Kalleimmat koristeet olivat meidän valokirjaimet, vaikka ne itse tehtiinkin. Niiden tarvikkeisiin kului noin satanen. Halvimmiksi taas tulivat tuolihuput, jotka tehtiin itse hääkirppareilta haalituista Knoppa-lakanoista. Kustannuksia tuli noin 30 euroa, ja häiden jälkeen huput myytiin 130 eurolla.

Minun vaatteeni pysyivät aika hyvin suunnitellussa 900 eurossa, ja budjetti jäi reilusti plussan puolelle, kun sain mekkoni myytyä samaan hintaan kuin sen itse ostin (eli maksettavaa siitä jäi ompelijan kulut ja pesu). Suosittelen siis lämpimästi käytetyn mekon ostamista; mekon arvo laskee yleensä eniten siinä vaiheessa, kun sen kantaa kaupasta kotiin!

Miehenkin vaatteissa pysyttiin hyvin budjetissa, vaikka ehdittiin johonkin väliin harkita pukubudjetin kasvattamista. Jos tarkastellaan maksettavaksi jäänyttä osuutta, miehen vaatteet tulivat itse asiassa kalliimmiksi kuin omani, mutta hänellä puku jäikin kaappiin jatkokäyttöä varten.

Sormuksia meillä ostettiin vain minulle, mutta silti kaksi kappaletta; yksi kihlan molemmille puolille. Niihin varattu 900 euroa ei olisi kyllä normihinnoilla mitenkään riittänyt, mutta noin vuosi ennen häitä bongasin Malmin Korupajan "kaksi yhden hinnalla" -kampanjan, ja sain siis rivitimantti-ihanuuteni älyttömän edullisesti!

Ruokiin oli laskettu 30 euroa henkilöltä, ja se oli kerrottu kutsuvierasmäärällämme, 140 henkilöllä. Lopulta kutsutuista jäi aika moni pois, sillä häihin saapui aika tarkalleen sata henkilöä. Sen ansiosta alitimme budjetin tässäkin kohtaa, vaikka mieluusti olisimme kestinneet kaikkia kutsuttuja. Isoin erä oli tottakai pitopalvelu (3138e), vaikka Pitokauha olikin edullinen. Pitopalvelun lisäksi ruokakuluja tuli herkkubuffetin tarjoiluista, kakusta ja serveteistä.

Juomiin, sisältäen sekä alkoholilliset että holittomat, oli varattu 1000 euroa. Vierasmäärän kutistuminen vaikutti niidenkin määriin siten, että jäätiin budjetin alle. Alkoholijuomat maksoivat aikalailla tasan 700 euroa Virosta haettuna, ja holittomat (pienet limu- ja vichypullot) maksoivat siis 140 euroa. Juomia myös jäi aika reippaasti, mutta se on toisen postauksen asia...

Valokuvauksen kohdalla budjetti ylitettiin lähinnä siksi, että hieman ennen häitä päätettiin sittenkin ottaa myös hääpäivän aamun kuvaus. Vihkimisen ja juhlien kuvaus olisi Mintulla tuolloin maksanut 1080 euroa (nykyään sekin on kalliimpi), eli olisi juuri ja juuri mahtunut budjettiimme. Epäilimme kuitenkin, että tuon paketin tunnit loppuvat kesken, ja muutamalla lisätunnilla se olisi tullut jo kalliimmaksi kuin koko päivän kuvaus. Näin ollen kannatti maksaa se muutama satanen jo valmiiksi ja varmistaa sillä tuntien riittävyys. Tämäkään rahasumma ei ole kaduttanut, niin ihania kuvia saimme!

Kutsuissa säästettiin tekemällä ne alusta asti itse, ja osin kierrätysmateriaaleista. Kalleinta kutsuissa olivatkin postimerkit. Kiitoskortit tilattiin Smartphotolta, ja niihin menikin sitten enemmän rahaa kuin kutsuihin - enkä ollut niihin tajunnut budjetoida mitään :D

Siviilivihkimiseen juhlapaikalla budjetoin 300 euroa, koska se maksaa 200e + vihkijän matkakulut. Ihan budjetoitua määrää me ei maksettu, eli vihkijän matkakulut olivat alle satasen, mutta en nyt muista tarkalleen, paljonko ne olivat. Tämänkin rahan maksoimme kyllä mielellämme, oli ihanaa, että vieraat pääsivät todistamaan avioitumistamme ilman että täytyi teeskennellä uskonnollista tyyppiä.

Hääyön majoituskustannuksiin oli laskettu 200 euroa lonkalta, kun budjettia tehtäessä ei vielä tiedetty, missä tultaisiin yöpymään. Budjetti ylittyi aavistuksen, kun päätimme varata hääyömökin vielä seuraavaksikin yöksi.

Yllätyskustannuksia tuli kiitoskorttien lisäksi kukista (minun kimppuni materiaaleista ja vieheistä ja rannekukista, jotka päätettiin vielä viimemetreillä ottaa), paperituotteista (eniten tervehdyskorteista, joiden painatus tilattiin Tamkopiolta) ja muusta pikkusälästä: juomien tarjoiluastioista, vessakoreista, photobooth-propseista jne. Lisäksi naimisiin menosta tulee usein oheiskustannuksia, joita en ole nyt laskenut tähän; me esimerkiksi maksettiin nimenmuutoksesta (molemmat vaihtoivat nimeä häiden jälkeen), ja sen myötä henkilöllisyystodistusten ja korttien uusimisesta, vanhemmille ja itselle tilattiin valokuvamuistoja, ja sitten tietysti käytiin häämatkalla.

Me oltiin kuitenkin siitä onnekkaassa asemassa, että molempien vanhemmat osallistuivat hääkustannuksiin reilusti: vanhemmat kustansivat yhteensä yli 6000 euroa, eli meille jäi maksettavaa noin 4000 euroa. Itse asiassa saatiin oma osuutemme aika lailla takaisin häälahjarahoina, joilla tehtiinkin häämatka (harmi vaan, että se ei ihan mennyt niin kuin piti).

Onhan tuo paljon rahaa, mutta myös paljon ihania hetkiä ja ihania muistoja - sekä meille että toivottavasti kaikille häihin osallistuneille! Miltä teidän budjetti näyttää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti