perjantai 28. lokakuuta 2016

Morsiusaivot

Oletteko kuulleet morsiusaivoista? En minäkään ollut, mutta kuukauden rajapyykin vilahdettua ohi olen kyllä päässyt kokemaan ne käytännössä. Raskausaivoista olen kyllä kuullut, mutta en tiennyt että vastaava lahopäisyys voi iskeä myös ennen häitä. (Mainittuani tästä raskausaivot/morsiusaivot -ilmiöstä sulhaselleni, hän kysyi ensimmäiseksi, olenko raskaana. En tietääkseni enkä toivoakseni ole - siinä olisikin kiva ylläri vielä ennen häitä!)
Normaalit aivot (Kuva)

Olen siis normaalisti hyvinkin järjestelmällinen henkilö ja päättelytaitoni ovat ainakin Wechlerin kykytestistön mukaan jopa keskitasoa paremmat. Olen aina ajoissa (esimerkiksi koulutyöt palautan lähes poikkeuksetta etuajassa), kirjoitan sujuvia tekstejä ja muistan täsmällisesti, mitä olen puhunut kenenkin kanssa.
Morsiusaivot (Kuva)
Viime aikoina olen myöhästellyt tapaamisista, anonut armonaikaa esseelleni ja kirjoittanut elämäni lyhyimmät tenttivastaukset. Olen unohtanut jatkuvasti kysyä häihin liittyviä asioita läheisiltäni ja saatan kertoa saman asian useaan kertaan samalle henkilölle. Blogipostauksenkin kirjoittaminen tuntuu haastavalta, mistään tieteellisestä puhumattakaan. Tuntuu, että kaikki leviää käsiin. Ei siis pelkästään häät (joihin olisi vielä "muutama pikkujuttu" tehtävänä), vaan myös opinnot ja työt (kolmen työkeikan loka-marraskuussa ei olisi luullut olevan näin vaikea suorittaa!). Toisaalta morsiusaivoissa on hyvätkin puolensa, nimittäin ajatukseni ovat niin täynnä häitä, ennen ehdi enkä muista stressata asioita, joista normaalisti olisin hermorauniona: Kolme draamapajaa angstisille yläkoululaisille - pikkujuttu! Käyttäytymisanalyysi oikealle, psyykkisesti oireilevalle ihmiselle - okei!

Onko muilla kokemusta morsiusaivoista? Koitin googlailla ilmiötä, niin suomeksi en saanut juurikaan tuloksia, mutta bridal brain tai bride brain vaikuttaa olevan ihan tunnettu juttu. Esimerkiksi Carrie, Onwards! -blogista löytyy morsiusaivojen kuusi oiretta, vapaasti suomennettuna:

1. Et saa nukuttua. Kun sitten nukut, näet unta, jossa häissäsi tapahtuu jotain outoa/hullua/kamalaa. - Tämä on ainakin itselläni ehkä selkein ja elämää häiritsevin oire. Olen kohta kaksi viikkoa kituutellut kuuden tunnin yöunilla, kun uni ei vain iltaisin tule! Ja juuri, kun olin saanut kiinni ihanasta 8h unien vuorokausirytmistä...

2. 90% siitä, mitä sanot kumppanillesi, koskee häitä. Heti kun hän aamulla avaa silmänsä, olet kyselemässä esimerkiksi tarvittavan tuolimäärän perään. - Kylläkylläkyllä. "Soititko siskollesi ja kysyitkö niiden karkkipurkkien määrästä?" "Soititko siskollesi ja kysyitkö niiden karkkipurkkien kokoa?" "Pitäisikö niiltä lapsivieraiden vanhemmilta kysyä, että tuleeko ne rattaiden kanssa?" "Mitä me voitaisiin tehdä häiden eteen tälläkin hetkellä?

3. Toteat, että kolmesti päivässä treenaaminen on paitsi hyvä idea, myös ehdottoman tarpeellista. - No ei nyt ihan. Mutta koiran kanssa tulee lenkkeiltyä kahdesti päivässä ja sen lisäksi olen nyt onnistunut käymään salilla kahdesti viikossa. Ja se on oikeasti hyvä idea ja ehdottoman tarpeellista, koska mekko mahtui eilen ompelijalla juuri ja juuri päälle!

4. Uskot, että hääsi ovat hyvä syy työnteon välttelemiseen. Kun pomosi kysyy viimeistelyä vailla olevasta projektistasi, saatat jopa vastata: "Tiedäthän, että hääni ovat kahden viikon kuluttua!" - Köhköh, tosiaan saatoin pyytää aikalisää esseen kirjoittamiseen häihin vedoten (ja sainkin sitä!)

5. Tehtävälistasi on vallannut elämäsi. Useimpiin kutsuihin ja pyyntöihin vastaat: "Ehkä sitten häiden jälkeen..." - Todellakin! Mikäli on pakko tehdä jotain muuta kuin häitä, häät pyörivät kuitenkin mielessä. Ja useimmat bileet ovat kyllä tänä syksynä jääneet väliin hääjärjestelyiden takia.

6. Lukiessasi tätä tekstiä, mietit lähinnä sitä joogatuntia, jossa sinun olisi pitänyt olla rentoutumassa ja keskittymässä hengitykseesi. - En kyllä. Vaikka olenkin käynyt joka viikko joko pilateksessa tai joogassa rentoutumassa ja keskittymässä hengitykseeni :D

Mitäs tästä nyt tulisi kokonaisuudessaan pisteitä, 5/6, jos ajatellaan että kolmonen ja kutonen pitivät puoliksi paikkansa ja muut täysin. Morsiusaivosyndroomani taitaa olla aika pahanlaatuinen, toivottavasti tästä palautuu häiden jälkeen

PS. Mun ihanat polttarit oli viime viikonloppuna!<3 Niistä kirjoittelen kuitenkin tarkemmin vasta häiden jälkeen, koska mulla ei ole ainakaan vielä kuvamateriaalia ja niihin liittyy yllätyksiä ;) Sen verran voin kyllä paljastaa, ettei paljoa ehtinyt miettiä tehtävälistaa tai väliin jääneitä joogatunteja - nyt pitääkin taas palata niiden pariin! Kolme viikkoa, jaiks!

2 kommenttia:

  1. Niin tuttua. Itse olin aivan poissa pelistä töissä monta viikkoa ennen häitä. Ihan hävettää, miten vähän töitä tein silloin. Nukahtamisvaikeuksia oli myös ja kaikki ajatukset pyörivät häiden ympärillä. Viikkoa ennen häitä puhuin saksalaiselle työkaverilleni vahingossa suomea ja luulin toisen työkaverin suomalaista poikaystävää hänen opponentikseen, jonka kyllä tiesin olevan japanilainen.😃 Jos yhtään lohduttaa, niin tuosta tilasta kyllä palautuu ilman (suuria) pysyviä vaurioita.😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, etten ole ainoa, jonka aivot häät sulattavat! Ja hyvä tietää sekin, ettei tila ole pysyvä :D

      Poista