maanantai 10. lokakuuta 2016

Mitä juotaisiin - ja kuinka paljon?!

Häämenun selvittyä on vuorossa juomapuolen suunnitteleminen. Tämä lienee yksi hääsuunnittelun haastavimmista kohdista, etenkin tässä vaiheessa, kun osallistumisestaan on ilmoittanut vasta noin puolet vieraista. Kun juomamenekkiin vielä vaikuttaa vieraiden määrän lisäksi heidän ikäjakaumansa, juomataipumuksensa ja kuskinakitukset, soppa on valmis. Meillä ei ole sen enempää mahdollisuutta ostaa juomia juhlapaikalta kuin lähteä jatkoillekaan (paitsi ehkä Ikaalisten kylpylän ravintolaan), joten juomia pitää ostaa riittävästi. Toisaalta en kyllä halua raahata niitä laatikkokaupalla häistä poiskaan, joten ihan överiksi ei juomaostoksia voi vetää. Ainiin, lisäksi soppaa sekoittavat meillä "kuokkavieraat", eli noin parinkymmenen hengen joukko kavereitamme, jotka eivät osallistu päiväjuhlaan, vaan liittyvät seuraamme kahvien jälkeen!
(Kuva)
Tähän mennessä olemme saaneet hoidettua lähinnä holittomat juomat, joista suurimman osan kävimme ostamassa jo ennen pitopalvelun tapaamista. Pienet, 0,33 litran, limupullot olivat nimittäin tarjouksessa Mammuttimarkkinoilla, joilta kävimme niitä hamstraamassa. Ostimme limuja kahdeksan lavaa: kolme lavaa Pepsi Maxia, kolme lavaa Jaffaa ja kaksi lavaa Spritea. Yhteensä 192 tölkkikokoista pulloa siis - jos vieraita saapuu paikalle noin sata, kuten on oletus, jokaiselle riittää melkein kaksi tölkkiä. Lisäksi ostimme tänä viikonloppuna Prismasta vastaavia pikkupulloja kuplavettä, kolme lavaa tavallista ja kaksi sitruuna-limen makuista, eli yhteensä 120 pikkupulloa. Näiden lisäksi tarjolla on tietysti hanavettä, sekä ruuan kanssa maitoa, mehua ja kotikaljaa (pitopalvelulta). Holittomia juomia on siis melkoisen paljon suhteessa siihen, ettei meille tule juurikaan lapsivieraita ja häät ovat talvella, mutta toivomme niiden maistuvan myös heille, jotka juovat alkoholia (ja näin vähentävän osaltaan humalajuomista). Alkoholiton alkumalja pitäisi vielä päättää, mutta se on todennäköisesti perinteistä Pommacia.

(Kuva)
Sitten ne alkoholit! Tarjolle tulee siis alkumalja (kuohuviini), puna- ja valkoviiniä ruuan kanssa (pyydettäessä myös mietoja alkoholijuomia), avecit kahvin kanssa ja olutta, siideriä ja lonkeroa loppuillaksi.

Hääviinit on jo valittu, se kävikin yllättävän helposti. Etsin ensin Alkon sivuilta kasvis- ja kalapainotteiseen noutopöytään sopivat viinit, joita sai laatikossa. Sitten tarkistin, mitä näistä saa myös SuperAlkosta, jolloin jäljelle jäi kaksi valkoviiniä (Two Oceans Sauvignon Blanc 2016 ja Viña Maipo Sauvignon Blanc 2015) ja kaksi punaviiniä (Gato Negro Cabernet Sauvignon 2015 ja Doppio Passo Primitivo 2015). Valkoviinit olivat ainakin kuvauksen perusteella aika samanlaisia, joten valitsin Two Oceansin, jota oli Alkon yleisvalikoimassa. Maistelimme sitä ja molempia punaviinejä toissaviikolla perheeni kanssa (uunilohen ja kreikkalaisen salaatin rinnalla, häätarjoiluja mukaillen), ja maistelun myötä valitsimme punaviiniksi Doppio Passon. Se ei ole ihan tyypillisintä punaviiniä, minkä vuoksi se ehkä sopikin niin hyvin kalan ja salaatin kanssa.

Alkumaljaksi valikoitunee jotakin SuperAlkon halvimmista (venäläisistä) kuohuviineistä, sillä emme ole erityisesti kuohuviini-hifistelijöitä, ja nuo venäläiset on todettu riittävän hyviksi monissa perhejuhlissa. Kahvin kanssa tarjoamme konjakkia ja Baileys-likööriä. Olutta ostettaneen paria perusmerkkiä ja lisäksi yhtä erikoisempaa laatua (ei olla vielä päätetty, mitä). Siideriä suunnittelin myös ostettavan kuivaa omenaa, päärynää ja kenties yhtä erikoisempaa. Lonkeroa ostetaan todennäköisesti vain sitä perinteistä laatua.

Mutta sitten ne määrät! Apua! Oon yrittänyt vähän googlailla vinkkejä, ja tässä tulos:

Alkon sivuilla juomien menekiksi neuvotaan:
Tervetulomalja 1 annos/hlö (10cl)
Buffet-ruokailu 2 annosta/hlö (24cl viiniä / 66cl mietoja)
Loppuilta 1 annos/hlö/tunti
* Viineistä 2/3 punaviiniä, 1/3 valkoviiniä

Naimisiin.infon foorumilta joku oli kerännyt toteutuneen kulutuksen keskiarvon:
Punaviini 0,33plo/hlö (~25cl)
Valkoviini 0,25plo/h (~19cl)
Olut 1,58tlk/hlö (~52cl)
Siideri 1,20tlk/hlö (~40cl)
Lonkero 0,47tlk/hlö (~15cl)

Samassa ketjussa sadan hengen talvihäissä oli menekki:
Kuohuviini 16plo
Punaviini 8 laatikkoa (24cl/hlö)
Valkoviini 5,5 laatikkoa (~17cl/hlö)
Olut 6x24tölkkiä (144 tölkkiä, ~48cl/hlö)
Siideri 1,5x24tölkkiä (36 tölkkiä, ~12cl/hlö)
Lonkero 4x24tölkkiä (96 tölkkiä, ~32cl/hlö; puolet tavallista ja puolet karpalolonkeroa)
+ 30l boolia (30cl/hlö)
 
Keskiarvot ja nuo viimeisimpien häiden määrät näyttäisivät olevan aika yhteneviä, jos oletetaan, että boolittomissa häissä suurin osa boolinjuojista joisi siideriä. Jos edelleen oletetaan, että vierasmäärä on noin sata ja menekki arvioidaan hieman yläkanttiin, ostoslista voisi olla:

16 pulloa kuohuviiniä (12cl/hlö)
8 laatikkoa punaviiniä (24cl/hlö)
6 laatikkoa valkoviiniä (18cl/hlö)
4x0,7 litran pulloa konjakkia (4,2cl/hlö, jos 2/3 juo konjakkia kahvin kanssa)
2x0,7 litran pulloa likööriä (4,2cl/hlö, jos 1/3 juo likööriä kahvin kanssa)
8 lavaa olutta (esim. 3+3+2 lavaa eri merkkejä; 63cl/hlö)
6 lavaa siideriä (esim. 2+2+2 lavaa eri makuja; 48cl/hlö)
4 lavaa lonkeroa (voisi sittenkin ostaa puolet karpalona; 32cl/hlö)

Näin laskettuna kokonaisannosmäärä/henkilö olisi noin 10 annosta, alkumaljasta "pilkkuun" siis. Miltä kuulostaa?

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta! Häät on vasta elokuussa -17, mutta kummasti sitä tämmöisiä alkaa miettimään.

  10 annosta on itselleni aika paljon, hyvä jos juon kolmea. Tosin kaveripiiristä riippuen mukana voi olla niitäkin, jotka pystyvät juomaan sitten enemmän humaltumatta liikaa. Analyysin (oman ja postauksesi) perusteella kuulostaa oikein hyvältä! Kiva, että myös holittomia on tarjolla reippaasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en kyllä usko kauhean monen tuota 10 annosta juovan, että oletettavasti noita juomia jää - kunhan ei vain jäisi hirveän paljon!

   Poista
 2. Mun mielestä 10 kuulostaa aika paljolta, mutta mäkään en juo yleensä kun kolmesta- viiteen annosta jos sitäkään.Riippuu vähän kauanko on aikaa juoda?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo määrät on tosiaan laskettu aika kovasti yläkanttiin, viisi annosta taitaa naisilla olla aika yleinen maksimi mitä pystyy juomaan. Meillä ei tosin juhlimisaikaa ole rajoitettu, eli periaatteessa on aamuun asti aikaa juoda (mikä varmaan on aika monella mun opiskelukaverilla aikomus) :D

   Poista