perjantai 9. syyskuuta 2016

Tuolihuppuprojekti

”Onko se nainen hullu?” kysyi äitini, kun sulhaseni mainitsi hänelle lähtevänsä hakemaan kankaita itsetehtäviä tuolihuppuja varten.

”Minkä väristä lankaa pitää ostaa?” kysyi puolestaan sulhaseni äiti, kun sulhanen kertoi minun hieman hermoilevan tästä projektista.

En varmaankaan olisi ryhtynyt tuolihuppuprojektiin, jos meillä olisi vain hääjuhla juhlatilassa. Mutta koska meidät myös vihitään siellä, ajattelin huppujen tuovan hieman juhlavuutta. Ei niinkään sillä, että huppumme olisivat erityisen hienot, vaan sillä, että ne rauhoittavat ja yhtenäistävät tilan ulkoasua. Tämä projekti käynnistyi jo noin vuosi sitten, kun ensimmäiset kankaat ostettiin. Hupumme tehdään nimittäin Ikean Knoppa-lakanoista, joita monet käyttävät häissä pöytäliinoina, ja joita siksi saa hääkirppiksiltä monesti edullisesti. Projekti olisi voinut siirtyä ompeluosioon jo kauan sitten (ja olisi varmaan kannattanutkin siirtää siihen), mutta saimme aikaiseksi käydä juhlapaikalla tuoleja mittaamassa vasta alkuvuodesta. Sen jälkeen olikin niin kiirettä, että ompeleminen ehdittiin aloittaa vasta elokuussa.

Yhden mallikappaleen ennätin surauttamaan ihan kesän alussa, jotta pääsimme käymään juhlapaikalla testaamassa kokoa ennen niiden loppujen 100-140 hupun ompelemista. Tämä oli siis heinäkuussa. Sain vielä pari tuntia ennen juhlapaikalle lähtöä kevyen hääpaniikkikohtauksen (ensimmäisen laatuaan), kun tutkin alkuvuodesta tekemiäni laskelmia ja valmiin hupun mittoja. Olin ihan varma, että olin jossain kohtaa seonnut ajatuksissani ja huppu olisi kaksi senttiä liian kapea. Onneksi sulhanen saapui tuota pikaa töistä ja totesi, että ajatukset olivat seonneet vain siinä hetkessä. Ja kuinkas juhlapaikalla kävikään:


Täsmälleen oikean kokoinen! Niinkin oikean kokoinen, ettei huppuja välttämättä tarvitse silittää, kun tulevat niin kireälle. Helmaa pitää vain seuraaviin kappaleisiin aavistuksen verran lyhentää, ettei se jää jalkojen alle tuolia siirrettäessä. Juhlapaikan isäntä meinasi myös, että helmasta olisi hyvä ottaa nuo ”mutkat” pois, mutta se monimutkaistaisi designia sen verran, että ei kannata. Hyvältä se minusta näyttää noinkin! Nyt vaan ärsyttää, ettei tullut otettua kuvia muista kulmista... Noh, ehkä häissä sitten :D

Ohje on simppeliäkin simppelimpi:

Etukäteisvalmisteluna mittaa tuoli: korkeus (takajalkojen korkeus ja selkänojan korkeus erikseen) ja selkänojan paksuus
 1. Leikkaa kangas: huomioi saumavarat sekä mahdolliset päärmeet
 2. Siksakkaa leikkausreunat
 3. Päärmää leikattu & siksakattu pääty (ei välttämätöntä, mutta siistimpää)
 4. Mittaa hupun koko, taita kangas oikeasta kohdasta ja nuppineulaa saumat
 5. Ompele huppu kiinni, samalla kannattaa ommella leikattu laita siistimmäksi
 6. Ihaile kättesi töitä ja yritä unohtaa, kuinka monta huppua vielä uupuu...
Vinkki ensi kesän morsiamille: kannattaa aloittaa jo nyt! Tämä ei nimittäin ole mikään unelmien projekti jättää näinkään viimetippaan, nimimerkillä Noin sata huppua uupuu vielä kaksi kuukautta ennen häitä. Tuolihuppuja on kyllä nykyään runsaasti tarjolla sekä vuokralle että hääkirppiksillä, että ei välttämättä tarvitse olla yhtä hullu kuin meikä sellaiset saadakseen. Sellaisista koko tuolin peittävistä Spandex-hupuista olen kyllä kuullut vähän huonoa, nimittäin niiden asentaminen voi ilmeisesti olla aika hankalaa ja aikaavievää - sellaisiin päätyessään kannattaa siis varata aikaa juhlapaikan järjestelyyn. Meidän huput on toivottavasti helppo pujottaa tuolien selkänojiin. Ne ovat muuten myös tulossa myyntiin meidän häiden jälkeen, eli jos tämän malliset huput koossa 48cm x 36cm (selkänoja) + 40cm (istuimesta lattiaan) kiinnostaa, laita vaikka kommenttia alle (tai blogin kirppikselle, jonka pykään pystyyn vielä ennen häitä - tai viimeistään häiden jälkeen!).

7 kommenttia:

 1. Täällä toinen hullu, moi! :D Mulla on sama idea edessä ensi vuotta varten. Lakanat on bongattu ympäri facekirppiksiä ajat sitten. Brojekti piti aloittaa pari viikkoa sitten, kun aloitin kesäloman. No ei alkanut. Tuolla ne lakanat vielä on pusseissaan. 100 huppua, 337 päivää. Reilu kolme päivää per huppu. Tiedän, että mulle tulee vielä kiire. Äiti tosin on luvannut olla avuksi.
  Tuolejakaan ei olla päästy mittaamaan, mutta onneksi netissä oli mitat vanhoihin askon tuleihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä etten ole yksin tämän hulluuteni kanssa :D Toistan itseäni, mutta suosittelen aloittamaan mahdollisimman pian! Koska sata huppua vajaassa vuodessa kuulostaa paljon kivuttomammalta kuin sata huppua parissa kuukaudessa ':D

   Poista
 2. Ihanaa kun ihmiset näkee vaivaa saadakseen mitä haluaa! :) Itse olen häideni kanssa vasta siinä pisteessä, että kartoitetaan mahdollisia hääpaikkoja, mutta olen saanut itseni kiinni siitä, että tuolienkin ulkonäkö tuppaa vaikuttamaan ajatuksiini paikasta.. Onhan se nyt hyvin iso osa juhlapaikan tunnelmaa, että onko mustat metalli/kangastuolit vai kauniit puutuolit. :D Tulen tätäkin aihetta todennäköisesti vielä käsittelemään blogissani, jonka itseasiassa vasta tänään laitoin aluilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana näkökulma tähän hulluuteen ;D Tsemppiä hääsuunnitteluun, siitä se lähtee! Meillä hääpaikan valinnassa ratkaisevana tekijänä oli se, että saadaan meidän isohko vierasmäärä samaan tilaan, tuoleista viis. Jos hääpaikan löytäminen uhkaa jäädä niistä kiinni, niin kannattaa harkita näitä huppuvirityksiä :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt onnistuin jotenkin poistamaan kommenttini.. tässäpä se uudelleen :)

   Ihanaa, että löysin blogisi! Harkitsemme myös marrashäitä, monen muun ajankohdan lisäksi ja täältä löydän varmasti paljon vinkkejä alkutalven häitä varten :) Tsemppiä tuolihuppujen kanssa, hyvältä vaikuttaa!

   http://romanticstateofmind.blogspot.fi/

   Poista
  2. Kiitos kommentista ja tuolihupputsempeistä, niitä tarvitaan! Toivottavasti blogistani on iloa hääsuunnittelussa :)

   Poista