maanantai 25. heinäkuuta 2016

Mitä tapahtuukaan huomenna rakkaudelle?

Sain kesäkuussa luettavakseni Ellun kanat -viestintätoimiston keväällä julkaiseman kirjan Mitä tapahtuu huomenna rakkaudelle. Kuten jo varmaan useaan otteeseen on tullut esille, kesä on ollut aika kiireinen eikä minulla ole siten ollut lueskeluunkaan juuri aikaa, mutta vihdoin sain kirjan luettua! Ja tykkäsin!


Ellun kanat on aiemmin julkaissut vastaavia teoksia esimerkiksi ajattelusta ja Helsingistä, ja tämän Rakkaus-version jälkeen tekisi kyllä mieleni lukea ainakin osa muistakin Mitä tapahtuu huomenna -sarjan osista. Kirjoissa on ideana, että niissä esitetään jokin väite, jota sitten taustoitetaan kirjoituksilla. Niinpä rakkaudestakin kirjoittavat lukuisat eri alojen ammattilaiset omalla tyylillään ja omista ajatuksistaan - ja kuitenkin näistä kaikista teksteistä tuntuu paistavan se väite, joka kirjan esipuheessa esitetään: "Rakkaudelle tapahtuu huomenna se, mitä me tänään teemme."

Oma suosikkini teksteistä oli Arno Kotron Hajahuomioita rakkaudesta. Ei pelkästään siksi, että siinä viitataan Sternbergin teoriaan rakkauden kolmesta tekijästä, johon itsekin olen viehtynyt, vaan myös, koska kyseinen teksti on mielestäni sopivasti hauska ja liikuttava:

"On osattava sanoa 'tahdon' silloin kun sielunjuuriaan myöten tahtoo, on otettava toista kädestä kun kaikki muuten tuntuu murenevan ympäriltä.
On tunnistettava se hetki, kun kahdesta tulee yksi, yhdestä kaksi. On muistettava maailman tärkein murtoluku.
Se on yhden suhde toiseen."  

Saattaa olla, että lukiessani tä kuntosalin infrapunasaunassa posket kastuivat hieman muustakin kuin hiestä

Useimpien tekstien kohteena on nimenomaan rakkaus parisuhteessa, mutta muitakin näkökulmia on, ja osa kirjoittajista on myös herännyt pohtimaan sitä, miksi juuri parisuhde tulee ensimmäisenä mieleen, kun rakkaus mainitaan. Tämä olikin mielestäni olennaista, koska rakkautta on niin paljon muuallakin kuin parisuhteissa.


Pohdintojen lisäksi kirjan loppuun on koottu "Rakkautta aisteille": rakkaudentäyteistä musiikkia, elokuvia, matkakohteita ja herkkuja. Ihania listoja hyödynnettäväksi esimerkiksi häiden musiikkivalinnoissa, treffi-iltojen leffavalinnoissa tai häämatkakohteissa.

Kun Ellun kanat tarjosi kirjaa minulle luettavaksi, he mainitsivat sen sopivan esimerkiksi häälahjaksi. Ei pöllömpi idea, itse ainakin tykkäisin (paitsi nyt kun meiltä löytyy tuo jo :D). Omasta mielestäni kirja olisi mainio lahja myös elämänjanoiselle ja itseään etsivälle nuorelle, rippi-, protu- tai valmistujaislahjaksi. Koska nimenomaan siinä nuoruuden epävarmuudessa ja uuden ihmetyksessä olisi hirveän hyödyllistä ja lohdullista muistaa, että tärkeintä elämässä on lopulta rakkaus - eikä ainoastaan se parisuhderakkaus, vaan kaikki maailman rakkaus!

Mitä tapahtuu huomenna rakkaudelle -kirjaa löytyy useimmista kirjakaupoista noin parinkymmenen euron hintaan. Sen tuotto lahjoitetaan HelsinkiMissiolle välittämisen ja lähimmäisenrakkauden puolesta tehtävään työhön. Itse sain oman kappaleeni kustantajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti