lauantai 18. kesäkuuta 2016

Vinkkejä polttarisuunnitteluun

Viime viikolla laitoin kaasoilleni listan polttarivieraistani, ja siitä lähtien minun on pitänyt kirjoitella hieman polttareista. Kirjoitin omista unelmapolttareistani haasteen myötä jo puolitoista vuotta sitten, ja tuo postaus pitää kyllä edelleen aika hyvin paikkansa. Sen vuoksi ajattelinkin nyt kirjoittaa hieman koostetta siitä, mitä morsiamet (ja polttarivieraat!) ylipäätään puhuvat polttareista naimisiin.infon foorumilla (Polttarit-palstalta löytyvät esim. ketjut "Polttareita järjestettäessä tärkeä huomioida",  "Millaiset olisivat omat unelmapolttarisi", "Ehdoton EI-lista omiin polttareihin" ja "Pettynyt polttareihin").

Polttarijärjestelyiden sujuvuus

Yksi eniten keskustelua herättävistä asioista on polttarijärjestelyiden sujuvuus. Polttareiden järjestäminen on varmasti sitä haastavampaa, mitä enemmän osallistujia on, mutta avoimin mielin ja kompromissein pääsee pitkälle. Suosittelen kaikkia aloittamaan järjestelyt ajoissa, ihan jo sen takia, että vierailla (ja morsiamella!) on vielä vapaita viikonloppuja polttareita varten. Omat kaasoni saivat vieraslistan noin viisi kuukautta ennen häitä, minkä uskoisin riittävän hyvin. Aikatauluja sumpliessa erityistä huomiota vaativat pariskunnat, joilla on lapsia ja / tai lemmikeitä. Tällöin morsiamen ja sulhasen polttarit on pidettävä eri aikaan tai hoidettaville on etsittävä hoitopaikka.

Järjestelyissä on hyvä olla yksi nimetty vastuuhenkilö, joka pystyy viimekädessä ratkaisemaan mahdolliset kiistatilanteet (joista olikin vasta juttua Hesarissa). Useimmiten tämä henkilö on kaaso(t) tai bestman(it). Itse sanoinkin kaasoilleni suoraan, että ristiriitatilanteissa heidän sanansa painavat muita enemmän. Ongelmaksi voi tietysti muodostua, että kaasot ovat keskenään kovasti eri mieltä tai että muodostuu kaaso kaikkia muita vastaan -tilanne. Omalla kohdallani luotan kuitenkin läheisteni yhteistyökykyihin :)

Useimmille morsiamille, ja varmasti sulhasillekin, vaikuttaisi olevan tärkeintä, että mahdollisimman moni toivotuista vieraista pääsisi osallistumaan. Tämä tulisikin mielestäni pitää mielessä koko järjestelyjen ajan, jottei vieraita tipu pois aikatauluongelmien tai liian kalliin ohjelman vuoksi.

Mikä olisi sitten sopivaa ohjelmaa?

Tähän ei varsinaisesti ole yksiselitteistä vastausta, sillä polttareiden tulisi sopia päivänsankarilleen. Yksi ja sama sabluuna ei miellytä kaikkia. Poimin kuitenkin foorumilta joitakin asioita, joita voi suositella vältettäväksi / harkittaviksi / tehtäviksi.

Vältettävät - ellet ole aivan varma, että juuri tätä päivänsankari haluaa: 

Morsiamen / sulhasen liika juottaminen. Tarvitseeko tätä edes avata enempää? Alkoholi toki kuuluu usein polttareihin, eikä siinä ole mielestäni mitään väärää (ei tosin ole sen puuttumisessakaan). Liika juominen sammaltamisineen, kaatuilemisineen ja ylenantamisineen on silti tilanteessa kuin tilanteessa kyseenalaista, ja mielestäni erityisen kurjaa polttaripäivänä, joka on kuitenkin häiden tapaan ainutlaatuinen tilaisuus ihmisen elämässä. Olisi toivottavaa, että siitä jäisi muistoja - ja että nämä muistot olisivat positiivisia, eivät nolostuttavia. Itse laitoin kaasoilleni eräänä sitsien jälkeisenä aamuna viestiä, että en sitten halua polttareihini väkeviä, ja olen edelleen tätä mieltä. Drinkit kyllä menevät, mutta shotit tekevät minut aina joko itkuiseksi tai vihaiseksi, enkä halua kumpaakaan olotilaa polttareitani pilaamaan.

Tavaroiden / palveluiden kaupitteleminen. On vissiin ollut muotia menneinä vuosikymmeninä, mutta itse olen bongannut tämän lähinnä morsianten EHDOTON EI -listalta. Kaikista pahinta on varmaan yhdistää tämä tuohon edelliseen, eli pistää päivänsankari kaatokännissä myymään kondomeja. Sulhoni muuten bongasi yhden tällaisen morsiamen viime viikonloppuna, ja oli sitten säälistä ostanut yhden kondomin. Omasta mielestäni ei ole kivaa, että polttarisankari herättää sääliä vastaantulijoissa.

Mielipiteitä jakavat - näiden kohdalla on tunnettava kohteensa, koska useimmilla tuntuu olevan näistä vahva mielipide suuntaan tai toiseen

Pukeutuminen. Polttariseurueen yhtenäistä teemaa pidetään ainakin morsianten keskuudessa ihan suotavana, sulhasista en niin tiedä. Mielipiteitä jakaa kuitenkin se, kuinka samanlaisesti / erottuvasti / hauskasti seurueen tulisi pukeutua tai kuinka noloon asuun morsiamen saa pukea. Itse olen tässä ”enempi parempi” -linjalla. Musta olisi kiva pukeutua niin, että heti näkee minun juhlivan polttareitani ja seurueen jonkinasteinen yhdenmukaisuus olisi myös myönteistä.

Julkinen esiintyminen / kontaktin ottaminen vieraisiin ihmisiin. Suurin osa heistäkin, jotka eivät missään nimessä halua joutua myymään mitään, olisi kyllä valmiita puhumaan vieraille ihmisille muuten. Esimerkiksi avioliittoneuvojen kyseleminen on varsin yleinen ja minusta ihan kiva polttariohjelma, samoin erilaiset valokuvaustehtävät (”ota kuva poliisin / teekkarin / pissiksen kanssa”). Julkinen esiintyminen puolestaan jakaa voimakkaammin mielipiteitä, joten sen kanssa kannattaa käyttää erityistä harkintaa. Itse nautin esiintymisestä, joten en pistäisi moista pahakseni.

Ehdottomasti kyllä!

Rento yhdessäolo. Nykyajan morsiusparit elävät usein sen verran hektistä elämää, että aikaa ystävien tapaamiseen ei juurikaan ole. Polttarit ovatkin ainutlaatuinen tilaisuus vaihtaa kuulumisia niiden kaikista tärkeimpien ystävien kanssa, joten tälle kuulumisten vaihtamiselle tulisi varata aikaa! Jos polttaripäivä sisältää paljon siirtymiä, ne olisi hyvä hoitaa siten, että samalla pääsee keskustelemaan vieraiden kanssa, ja ohjelmanumeroiden väliin tulisi jättää riittävästi luppoaikaa.

Syöminen. Toisin kuin drinkit, ruoka on välttämätöntä ;) Vähäruokaisinkin morsian / sulhanen / vieras kaipaa ainakin yhtä ateriaa päivässä, tällainen syöppö kuin minä useampia. Ruokailuvälin venyessä yli neljään tuntiin ainakin minusta tulee egoistinen kiukkupylly - ja kokemus kertoo, etten ole ainoa. Aamupala on välttämättömyys (joten kaasot pliis: jos tulette riuhtomaan mut sängystä mukaanne, niin varmistakaa, että mulla on edes omena tai välipalakeksi haukattavaksi­­­, että saan verensokerin ylös ja hymyn naamalle ;D) ja kunnon ateriakin olisi hyvä syödä viimeistään kolmen maissa.

Millaisia kokemuksia teillä on polttareista ja polttareitten järjestämisestä? Kaasoni ottavat varmasti mielellään vinkkejä vastaan ;)

2 kommenttia:

 1. Tosi hyviä ajatuksia polttareista ja kiva, kun olit koonnut lopuksi eri bloggaajien polttarikertomuksia! :) Suunnittelen paraikaa polttareita ja täytyy sanoa, että joka kerta prosessi on erilainen riippuen polttarisankarista ja -porukasta.

  Blogissani on muuten unelma-arvonta menossa, kannattaa käydä osallistumassa! http://elamanipaivamedarinsp.blogspot.fi/2016/07/unelma-arvonta-elamani-paiva-4-vuotta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit - ja kiitos ihanasta arvontavinkistä! Käväisinkin heti osallistumassa :)

   Poista