tiistai 10. toukokuuta 2016

Hääsuunnittelijoista

Viimeinen teksti hääsuunnittelijoiden tapaamiseen liittyen! Olipa jo aikakin, tapaaminenhan oli jo kuukausi sitten :D Nyt päästään siis varsinaiseen teemaan, niihin hääsuunnittelijoihin.

Hääsuunnittelijat ovat suomalaisten hääjärjestelyissä vielä enemmän poikkeus kuin sääntö. Monissa muissa maissa niitä kuitenkin käytetään ahkerasti apuna, ja suurin osa suomalaisista lieneekin muodostanut käsityksensä hääsuunnittelijan työstä ulkomaisten (hää)sarjojen perusteella. Millainen tämä kuva mahtaa olla?

(Kuva)
Hääsuunnittelijat ovat kalliita. Hääsuunnittelija miettii koko juhlan valmiiksi. Hääsuunnittelija ei ole kiinnostunut hääparin omista ideoista tai ajatuksista. Voin ainakin itse myöntää joskus ajatelleeni näin hääsarjoja katsellessani. Kenties näistä mielikuvista johtuen suomalaiset eivät olekaan (vielä) innostuneet hääsuunnittelijoiden käytöstä. Syvennytäänpä sitten ajatusten todellisuuspohjaan...

Hääsuunnittelijat ovat kalliita

Mikäli kalliilla tarkoitetaan, että hääsuunnittelija haluaa maksun palveluistaan, väite pitää paikkansa. Se, onko hinta kohtuullinen palveluihin nähden ja nostaako se häiden loppusummaa, on eri asia ja riippuu varmasti hääsuunnittelijasta, joiden määrä onkin viime vuosina kasvanut nopeasti.

Hääsuunnittelijoita on tosiaan Suomessakin jo lukuisia, ja heidän hinnoittelunsa eroavat toisistaan. On varmasti hyvä idea pyytää tarjousta useammalta, jotta heitä voi vertailla hinnan ja siihen kuuluvien palveluiden suhteen. Joukosta löytyy varmasti kalliitakin toimijoita, mutta toisaalta kasvavalla alalla on paljon myös aloittelijoita, jotka tarjoavat palveluita edullisesti työkokemuksen ja suositusten toivossa.

Hääsuunnittelijaan investoiminen ei myöskään suinkaan aina tarkoita häiden kokonaiskustannusten kasvamista. Sen sijaan hääsuunnittelija voi saada aikaan säästöjä monessa muussa kohdassa: hän tuntee alan palveluntarjoajat ja osaa valita heistä teidän budjettiinne parhaiten sopivat, luotettavat toimijat. Esimerkiksi Anu Beadle totesi jo pari vuotta sitten Aamulehden haastattelussa, että mitä halvemmat häät, sitä enemmän hääsuunnittelijaa tarvitaan.

Hääsuunnittelija miettii koko juhlan valmiiksi

Juhlahuuman karkkibuffet tapaamisessamme
Kyllä, jos niin haluat. Varmasti on hääsuunnittelijoita, jotka asiakkaan niin halutessa suunnittelevat ja valmistelevat heille koko hääpäivän valmiiksi. Tavallisempaa on kuitenkin, että hääsuunnittelija toteuttaa häihin yhden tai useamman yksityiskohdan. Esimerkiksi Bussikuskin morsiamelle Juhlahuuman Jenni teki skumppatornin - ihan mahtava idea, jollaista ainakaan minä en olisi osannut omin käsin toteuttaa! Laajemmin hääsuunnittelijan palveluita ovat muuten hyödyntäneet ainakin Milou Häähullun haaveiluista ja Allt om Heidi & Jussin Heidi, kannattaa käydä kurkkimassa kokemuksia :)

Hääsuunnittelija ei ole kiinnostunut hääparin omista ideoista tai ajatuksista

Sanomattakin lienee selvää, että tällaiselta suunnittelijalta puuttuu ammattitaitoa ja hyvin nopeasti myös asiakkaita. Hääsuunnittelijan tehtävä on nimenomaan auttaa hääparia toteuttamaan heidän näköisensä häät. On tietysti tilanteita, joissa hääsuunnittelija ymmärtää esimerkiksi ajan ja juhlapaikan rajoitukset hääparia paremmin, mutta tällöinkin ammattitaitoinen hääsuunnittelija kehittää hääparin ideoita eteenpäin, toteuttamiskelpoisiksi.

Ainakin tuo kuukausi sitten järjestetty tapaaminen oli täynnä sydämellisiä, asiakkaansa parasta ajattelevia hääsuunnittelijoita. Heitä oli muuten seuraavista yrityksistä:

Nämä ja lukuisat muut hääsuunnittelijat löydätte myös tuoreesta hääsuunnittelijat.fi-palvelusta.

Kuinka moni on suunnitellut käyttävänsä / käyttänyt hääsuunnittelijan palveluita? Kokemuksia olisi kiva kuulla, niitä ei ainakaan pikaisella googlaamisella juuri löytynyt :)

Aiemmat tekstini 9.4. järjestetystä hää- ja juhlasuunnittelijoiden tapaamisesta: Kirsi Majamäen vinkit valokuvaukseen, Villa Sofia & kukat ja Suomen hää- ja juhlasuunnittelijoiden tapaaminen.
 
Suomen hää- ja juhlasuunnittelijoiden ensimmäisen valtakunnallisen tapaamisen mahdollistivat: Tilaisuus Villa Sofia, Duni Oy, Juhlahumua, Crocus Paperi, Royal Bakery Oy, Suomen Häämedia Oy, Chic company & Karkkikatu/Cloetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti