keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Villa Sofia & kukat

Viime viikonlopun hää- ja juhlasuunnittelijoiden tapaaminen järjestettiin Villa Sofiassa, joka tarjosikin upeat puitteet tapahtumalle. Kyseessä on kartanomainen, historiallinen rakennus, joka onkin nykyään suojeltu. Ensimmäisen kerroksen saleihin mahtuu syömään 70 henkilöä, ja alakerran Holvituvassa onnistuu rennompi illanvietto tai esimerkiksi vihkiminen.

Tällaisia pitkiä pöytiä saa jonoon yhteensä kolme, jolloin jopa 48 henkeä voi syödä "yhdessä pöydässä", vaikkakin eri huoneissa.
Villa Sofia ei kuitenkaan ole pelkkiä nättejä tiloja, vaan talon puolesta tulevat ruoka, kukat ja suunnittelupalvelu. Tämä mahdollistaa tasapainoisen tilaisuuden luomisen ja on asiakkaankin kannalta monin tavoin helpompaa. Anniskeluoikeuksia Villassa ei ole, eli asiakas järjestää alkoholitarjoilut.

Villa Sofia järjestää myös kokkauskursseja, joiden asiakkaana on yleensä yrityksiä, mutta onpa siellä kerran järjestetty kokkausteemaiset häätkin! Huisi idea mielestäni - etenkin, kun kokkailu pidettiin vierailta viime hetkeen saakka salassa, yhtäkkiä vain kerrottiin, että hääillallinen pitäisi muuten itse valmistaa :D

Lounaspöytämme; kauniit kukat ja maittava ruoka!
Eikä muuten ollenkaan tarvitse pelätä, että ruoka, kukat tai suunnittelu olisi jollain tapaa sekundaa, kun ne tulevat samasta paikasta - päin vastoin! Villa Sofian lounas oli oikein maittava, ja niitä kokkauskurssejakin järjestävinä he kyllä varmasti osaavat tehdä ruokaa. Kukat olivat ihania kuten kuvista näkyy, ja henkilökunta vaikutti aidosti asiakkaansa parhaasta kiinnostuneelta, sekä asiantuntevalta (ja tilansa tuntevalta!) että avoimelta uusille ehdotuksille.

Kaisa Majamäki-Lehtonen ja kukka-asetelman alku
Kukista saimmekin kuulla tarkemmin Villa Sofian omalta kukka-asiantuntijalta, Kaisa Majamäki-Lehtoselta. Kukat otetaan Villa Sofiassa mukaan suunnitteluun heti alkuvaiheessa, häiden tapauksessa 1-2 vuotta ennen varsinaista juhlapäivää siis. Tällöin mietitään juhlien teemaa, vuodenaikaa ja päivän kulkua sekä sitä, mitä päivänsankari (hääparin tapauksessa useimmiten morsian) toivoo. Morsiuskimppuun valitaan morsiamen suosikit. Toki samoja kukkia voidaan käyttää muuallakin, mutta usein morsiuskimpussa on lisänä jotain spesiaalia.

Kukkien suunnittelussa ideakuvat ovat oiva apu, mutta niihin ei saisi uppoutua liiaksi. Samoja kukkia ei välttämättä ole saatavilla teidän juhlienne aikaan (tämän toki saa tietää heti, kun päivämäärä on päätetty), ja samoissakin kukissa värien sävyt voivat vaihdella esimerkiksi toimittajan mukaan. On myös oltava tarkkana, että puhutte kukkienne toimittajan (ja muiden häidenne järjestäjien) kanssa samasta väristä ja sävystä: esimerkiksi fuksiasta ihmisillä on hyvin erilaisia näkemyksiä.

Ruokapöytäämme koristanut, kevääseen kurkottava kukka-asetelma.
Tämän hetken kukkatrendeistä Kaisa kertoi sen verran, että maalaisromantiikka ja luonnollisuus ovat vielä tänä kesänä suosittuja. Tuloaan tekevät köynnökset, joita tullaan luultavasti näkemään sekä pöytäkukissa että morsiuskimpuissa enenevissä määrin.  Lisäksi yrtit, vihannekset ja hedelmät ovat yleistymässä kukka-asetelmissa, ja maalaisromantiikka onkin pikkuhiljaa korvautumassa eksotiikalla, johon kuuluvat vahvat värit ja eksoottiset kukat ja hedelmät.

Myös heille, jotka aikovat kasvattaa kukkansa itse, Kaisa antoi pari vinkkiä. Ensinnäkään kukat eivät kestä pitkiä säilytysaikoja. Varsinainen säilyvyys tosin riippuu kukkalajista, samoin kuin kukan lämpötilavaatimukset. Sen sijaan kaikki kukat tarvitsevat koko ajan vettä. Aina. Tämä onkin yksi syy kukkien korkeisiin hintoihin; kukkien mukana täytyy kuljettaa litroittain vettä, mikä maksaa. Omasta puutarhasta kukat kannattaa poimia aamuisin, ennen kuin aurinko ehtii niitä väsyttämään.

Kukkien kanssa kannattaa käyttää myös muita "luonnon antimia" ja olla luova, esimerkiksi kävyt ja oksat tuovat särmää kukkien rinnalla. Näiden hankinnassa tulee kuitenkin pysyä jokamiehen oikeuksien rajoissa, eli oksia ei saa katkoa puista eikä varpuja repiä maasta ilman maanomistajan lupaa.

Meidän lounastaessa Kaisa tekaisi pienen kimpun. Kimppuihin valitaan aina parhaat kukat; esimerkiksi 10 kappaleen ruusunipusta kimppuun saattaa kelvata vain kolme ruusua!
Edelleen suosittuihin hiuskukkiin Kaisa vinkkasi, että kannattaa mieluiten käyttää irtokukkia, jotka on helpoin saada kampaukseen sopivaksi, erityistä kukkalaitetta kampaajan voi olla vaikea sommitella päähän. Toisaalta myös vanha kunnon seppele toimii yhä hyvin.

Meillehän ei kukkia tule, mutta silti pidin Kaisan tietoiskua äärimmäisen mielenkiintoisena! Tämän jälkeen olisikin kiinnostava tietää muiden kukka-asioista: Millä perusteella te hääparit olette valinneet kukkanne ja millaisia kukkia teille tulee? Kuuluvatko kukat myös muihin juhliinne tai jopa arkeenne?

2 kommenttia:

  1. Mahtava konsepti tuo, että juhlapaikasta saa myös hääsuunnittelun. Varmasti helpottaisi elämää huomattavasti.:D Meidän juhlapaikan henkilökunta hoitaa tilan koristelun ohjeidemme mukaan, mutta eivät valitettavasti osallistu häiden suunnitteluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kuulosti kätevältä! Järjestelyn mainittiin helpottavan myös juhlapaikan elämää, kun ei tarvitse vastailla morsianten satoihin sähköpostiviesteihin - tunsin kevyen piston omatunnossani tässä kohtaa :D Onneksi Omalla Tuvalla on tähän saakka suhtauduttu varsin suopeasti jatkuvaa viestittelyä ja paikalla ravaamista kohtaan!

      Poista