maanantai 18. huhtikuuta 2016

Kirsi Majamäen vinkit valokuvaukseen

Hää- ja juhlasuunnittelijoiden tapaamisen anti jatkuu edelleen, tällä kertaa valokuva-asioiden parissa. Mainitsinkin jo meidän valokuvaajan valintaa koskevassa postauksessa, että itselleni valokuvat on todella tärkeitä, minkä vuoksi niihin oli hääbudjetistakin varattu kohtuullinen osuus. Kuuntelin siis kynä sauhuten valokuvaaja Kirsi Majamäen tietoiskua häävalokuvauksesta. Postauksen kuvat ovat Majamäen kamerasta, ethän "lainaa"!


Puhuimme ensinnäkin valokuvaajan valinnasta. Häävalokuvaajat varataan yleensä noin vuosi etukäteen, joten valokuvausta ja -kuvaajaa kannattaa alkaa pohtia ajoissa. Useimmat varmasti vertailevatkin eri valokuvaajia erityisesti hinnan näkökulmasta, mutta hinnastojakin enemmän kannattaa kiinnittää huomiota portfolioihin. Jokaisella valokuvaajalla on oma tyylinsä, josta heidän voi olla hyvinkin vaikea poiketa. Tyyliin nimittäin vaikuttavat ne samat kuvausrutiinit, jotka pitävät laadun tasalaatuisena - niistä ei siis kannatakaan kovasti poiketa.

Kuvaajat eroavat myös sen suhteen, paljonko kuvia hääpari saa käyttöönsä. Ensimmäinen ajatus tästä voi olla, että enempi on parempi, mutta näin ei välttämättä ole. Esimerkiksi Kirsi kertoi yleensä ottavansa hääpäivän aikana noin 1000 kuvaa, joista 400 hän jakaa hääparille. Näin varmistetaan se, että asiakas saa nähtäväkseen juuri ne parhaat otokset, eikä kuvissa ole toistoa. Muiden hääblogeista olenkin päätellyt, että jo muutaman sadan valokuvan läpikäyminen ja niistä parhaiden valitseminen kiitoskortteihin voi olla aika tuskallista. Lienee siis ihan hyvä, etammattilainen tekee karsintaa jo etukäteen :)


Potreteista puhuimme erityisesti aikataulutuksesta: kuvaukseen olisi hyvä varata vähintään tunti. Kirsi suositteli kuvausten ottamista ennen vihkimistä, jolloin morsiamen kampaus ja meikki ovat edustavimmillaan ja kuvaukselle on kenties helpompi varata riittävän pitkä aika. Mikäli haluaa todella varata potrettien ottamiseen aikaa, voi ne hyvin ottaa jo etukäteen esimerkiksi koekampaus/-meikkipäivänä.

Kirsi ottaa potretteja sekä studiossa että miljöössä. Miljööpaikat hän käy useimmiten tarkistamassa etukäteen ja suunnittelee jo tuolloin kuvauksia. Useimmat kuvaajat tuntevatkin oman alueensa parhaat ja tyyliinsä sopivimmat kuvauspaikat hyvin, mutta toki hääpari voi itsekin paikkoja ehdottaa. Miljöökuvissa avustajat voivat olla hyödyksi huolehtimalla hääparin edustavuudesta esimerkiksi asusteita tarkkailemalla ja korjailemalla.


Hääpäivän dokumentaarinen kuvaus yleistyy koko ajan, ja siihen liittyen Kirsikin jakoi pari vinkkiä. Jo juhlia suunnitellessa kannattaa kiinnittää huomiota tilan avaruuteen (helppokulkuiset tilat helpottavat kuvaajankin työtä) ja valaistukseen. Itsehän kysyin valaistuksesta myös omalta kuvaajaltamme Minttu Saarnilta, sillä suunnittelemme häihimme melko "hämärää tunnelmaa". Minttu totesi, että kuvaus onnistuu kyllä hämärässäkin, mutta parempia kuvia saa optimaalisissa valo-olosuhteissa. Me päädytään luultavasti jonkinnäköiseen kompromissiin kuvattavuuden ja tunnelman välillä - onneksi Omalla Tuvalla on himmennettävät kattovalot, eikä joko-tai! Kirsiltä sain kuitenkin hyvän huomion siitä, että erityisesti hääparin pöydän valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota, ja näin aionkin tehdä. Kenties hääparin pöytä voisi olla himmeässä spottivalaistuksessa? Kirsi, kuten Minttukin, moitti myös hieman värillisiä led-valoja, jotka tietenkin värjäävät kuvattavansakin valollaan.

Kuvaajalla on hyvä olla myös päivän aikataulu tiedossa, jotta hän osaa olla valmiina oikealla hetkellä. Esimerkiksi eräissä häissä kaaso oli erikseen pyytämättä käynyt aina ilmoittamassa Kirsille, mitä seuraavaksi tapahtuu, jolloin hän sai ajoissa tietoonsa myös hääparille yllätyksenä tulevat tapahtumat. Samoin suunnitellun ohjelman saaminen vaikka kirjallisena auttaa kuvaajaa suunnittelemaan toimintaansa.

Siitä, millaisia kuvia hääpari toivoo päivästään, kuvaaja saa hyvän kuvan esimerkkikuvien avulla, Pinterest-ideakansiot ovatkin yleistyneet viime aikoina. Kannattaa silti näidenkin kohdalla muistaa se kuvaajan oma tyyli, eikä odottaa identtisiä versioita mallikuvista. Listoja Kirsi ei sen sijaan pitänyt kovin hyödyllisinä, sillä niissä on useimmiten sellaisia kuvia, jotka hän muutenkin tulisi otettua.

Viimeisimpänä Kirsi mainitsi lyhyesti sen, että valokuvauksesta kannattaa aina tehdä kirjallinen sopimus (kuten useimmista muistakin palveluista). Valokuvauksen kohdalla sopimukseen kuuluu olennaisena osana myös se, mihin valokuvia saa käyttää - tämäkin voi vaihdella kuvaajasta toiseen. Esimerkiksi bloggaajien lienee hyvä mainita kuvaajalleen, jos aikoo laittaa hääkuvia blogiinsa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti