torstai 11. helmikuuta 2016

Lapset (meidän) häissä?

Hääjärjestelyissä on menossa sellainen vaihe, että kirjoitettavaa riittäisi melkein joka päivälle, kun vaan olisi aikaa kirjoittaa. Kirjoitan siis loogisesti sellaisesta, mikä ei tällä hetkellä ole millään tavalla ajankohtaista, vaan on pyörinyt päässäni jo (liian) kauan: lapset meidän häissä.

Lapsettomat häät yleistyvät koko ajan, ja alun perin olisin halunnut meidänkin häistä lapsivapaat. Sulhasen mielestä ajatus oli hieman kummallinen, mutta loppuviimeksi hän olisi varmasti suostunut tähän, mutta: Siinä vaiheessa, kun häistä alettiin puhua myös kutsuttaville, varsinaista päätöstä lapsettomista häistä ei oltu tehty, ja kun kaikki olettivat myös lasten olevan vieraslistalla, en lähtenyt heitä sitten oikomaan. Kun vielä päätettiin liittää pyyntö päivän varaamisesta joulukortteihin, jotka on kohteliasta lähettää koko perheelle, se juna meni viimeistään siinä.

Pikaisesti laskettuna meidän vieraslistalla on tällä hetkellä kolme häiden aikaan alle vuoden ikäistä, seitsemän 1-5-vuotiasta ja yksitoista 5-15-vuotiasta. Yhteensä 21 lasta siis, eli ei mitenkään hirveästi 140 vieraasta. 

Ei siinä sinänsä mitään, ei minulla ole varsinaisesti mitään lapsia vastaan, joskaan en myöskään pidä heitä erityisen suloisina tai ihmeellisinä; suhtautumiseni on siis varsin neutraali. Hetken aikaa tyydyin tähän kohtaloon varsin tyynesti, kunnes tajusin, että meidän juhlapaikka soveltuu itse asiassa varsin huonosti lapsivieraille, eli heidän ja heidän vanhempiensa viihtymisen ja häiden sujuvuuden kannalta täytyy siis oikeasti nähdä aika paljon vaivaa.

Yli 5-vuotiaat tuskin kaipaavat kovastikaan erityisjärjestelyjä (joskaan esiteineillä ei välttämättä ole kovinkaan kivaa käytännössä tuntemattomien ihmisten häissä - toivottavasti he malttavat edes istua rauhassa hääjuhlan ajan), mutta ongelmana ovat nuo nuorimmat juhlijat. Miksi he ovat ongelma, selkenee varmaan parhaiten käymällä läpi asioita, jotka olisi syytä huomioida lapsia kutsuttaessa - ja tämä listaushan on varmasti vain alkusoittoa...

Vauvojen hoitaminen: Vauvojen äidit varmaankin arvostaisivat erillistä huonetta, jossa käydä imettämässä, sekä tilaa, jossa vaippojen vaihto onnistuu näppärästi (tämä toki koskee isejäkin ;)). Tällaisia tiloja on mielestäni Omalla Tuvalla heikosti. Esimerkiksi vessoissa ei ole pöytätasoja, joissa vaihtaa vaippoja, ja se olisi ehkä muutenkin mukavampi hoitaa muualla kuin vessassa, jossa todennäköisesti on tungosta. Omalla Tuvalla on kyllä lavan takana erilaisia huoneita, mutta ne toimivat tällä hetkellä (ja ainakin ensi lukuvuoden) erään koulun väistötiloina, joten niiden käyttöoikeus saattaa olla rajattua. Lisäksi niihin on ymmärtääkseni kulku vain ulkokautta (juu ei!) tai sitten lavan läpi - sen saman lavan, jossa meidät on esimerkiksi tarkoitus vihkiä! Ainut vaihtoehto näille huoneille taitaa olla eteisessä sijaitseva lipunmyyjän koppero, kokoa metri kertaa pari, eli ei aivan ideaali sekään :/ (Lisäksi sen valonlähde taitaa olla eteiseen aukeava lippuluukku, joka oman rauhan tarjoamiseksi olisi ehkä kivempi peittää, eli huone jäisi pimeäksi...)

Taaperoiden tarpeet: Taaperot istuvat useimmiten syöttötuolissa, joita Omalla Tuvalla on tasan yksi. 1-5-vuotiaista vieraistamme suurin osa on nimenomaan 1-2-vuotiaita, eli syöttötuoleja tarvittaisiin jopa viisi. Mielestäni ainakin tämä on seikka, josta näiden lapsien vanhempia tulisi varoittaa etukäteen - meillä ei ole mitään mahdollisuutta roudata jostakin neljää ylimääräistä syöttötuolia juhlapaikalle. Taaperoikäisillä on myös usein tarve liikkua jatkuvasti, ja tämäkin onnistuu Omalla Tuvalla lähinnä vieraiden jaloissa. Erillisiä huoneita lasten leikkitilaksi ei tosiaan ole, mutta leikkinurkkauksen saisi kenties eteiseen tai tarjoilutilaan; ei ideaalia, mutta järjestettävissä, kun marrashäissä ulkoleikitkin ovat vähän haastavia.

Ohjelma: Meidän häät ovat iltapainotteiset, vihkiminen on klo 15-16 aikaan. Tämä tarkoittaa, että ainakaan pienten lasten vanhemmat eivät ehdi juhlissa kovinkaan kauaa viivähtää, kun jo pitää lähteä lasten kanssa nukkumaan (edelleenkään ei ole ylimääräisiä huoneita, joita rauhoittaa lasten nukkumatilaksi). Lisäksi meillä on todennäköisesti alkoholia tarjolla heti alkumaljasta lähtien lähes koko ajan, ja sukumme tuntien monet voivat olla iloisessa kunnossa jo alkuillasta, mikä saattaa hämmentää ja pelottaa perheen pienimpiä.

Mitä siis tehdä? Meille on kuitenkin tärkeintä, että kutsuttavat aikuiset saapuvat paikalle, ja mikäli he välttämättä haluavat ottaa lapsensa mukaan, on se ok, mutta mielestäni heille tosiaan pitäisi ilmoittaa näistä häidemme realiteeteista. Onko ideoita, miten tehdä se kuulostamatta siltä, että "emme missään nimessä kaipaa ipanoita mukaan"? (Siltähän tämä saattaa kuulostaa, mutta ihan oikeasti tosissaan murehdin lasten osallistumista siltä kannalta, että en usko meidän pystyvän järjestämään häitä, joissa he ja heidän vanhempansa viihtyvät täysillä - niin että lapset eivät näyttäisi kuvien ikätovereiltaan!)

2 kommenttia:

  1. Me ajattelimme ilmaista kutsussa, että lapset ovat tervetulleita, mutta ettei erillistä leikkitilaa ole, piha on kosteikon rannassa ja vieressä on myös iso autotie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä järjestelyltä, me päädytään varmaan johonkin saman tyyppiseen ilmaisuun :)

      Poista