keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Kangaskukat


Kangaskukkia morsiuskimppua varten syntyy tasaiseen tahtiin, ja kerkesin kukkien tekemistä eräänä valoisana päivänä valokuvaamaankin, joten pääsen viimein jakamaan näiden ohjeen. Alkuperäinen ohje löytyy Teresa Searlen kirjasta Hurmaavat kangaskorut, mutta itse muokkasin sitä askartelun edetessä, sillä kyseinen ohje ei sopinut kovin hyvin valitsemilleni kankaille (tai omille sormilleni :D).

Erilaisista kankaista syntyy aika erilaisia kukkia: vasemmalla tämänkertainen malli ja oikealla aiemmin tekemiäni kukkia vähän "sulavammasta" kankaasta.

Tarvitset:
Kangasta (isoon kukkaan 60x10cm, pieneen 40x10cm - kuvien kukan tein 50x10cm-suikaleesta)
Sakset
Rautalankaa ja pihdit niiden leikkaamiseen (tai valmiiksi pilkottuja pätkiä)
Kukan heteitä
Viivaimen (mitaksi)
(Kangas)kynän
Nuppineuloja
Kankaaseesi sopivaa lankaa
Neulan


Itse olen yleensä aloittanut tekemisen kukan varsista, jotka olen leikannut rautalangasta noin 30cm mittaisiksi. Varren päähän kiinnitetään kukan heteet ihan vain kieputtamalla. Noita kukan heteitä olikin muuten astetta vaikeampi metsästää, lopulta löysin sopivia Helsingin Meder-liikkeestä. Tämän jälkeen varren voi laittaa odottelemaan kukan valmistelemista.


Leikkaa kukkaa varten sopiva suikale kangasta, tässä käytin tosiaan 50x10cm kokoista palaa. Taita suikale pitkittäissuunnassa puoliksi, niin että leveydeksi jää 5cm. Nuppineulaa kankaan laidat yhteen ja ompele ne sen jälkeen yhteen kaksinkertaisella langalla etupistoilla siten, että jätät langan molemmat päät vapaiksi ja pyöristät ompeleen nurkissa. Kirjan ohjeessa neuvottiin ompelemaan kaksi riviä, mutta itse olen ommellut vain yhden.

Pyöristä vielä kankaan nurkat saksilla, minkä jälkeen voit kiristää ompeleen, jolloin kangas rypistyy. Kannattaa kokeilla kiristää välillä enemmän ja välillä vähemmän, ja katsoa, mikä miellyttää silmää. Halutessasi voit tämän jälkeen solmia langat, niin että kangas pysyy rypytettynä (itse en ole yleensä solminut).

Laita neulaan kaksinkertainen lanka valmiiksi, sillä et halua ryhtyä säätämään sen kanssa saatuasi kukan nätisti varteen. Kieputa kukka sitten varren ympäri (varmista, että kukka on sopivalla korkeudella heteisiin nähden ja kukan kerrokset toisiinsa nähden) ja ompele se lujilla pistoilla kiinni. Solmi viimeistään tässä vaiheessa myös kiristyslangat, ne on hyvä kieputtaa pari kertaa kukan juuren ympäri ja tehdä sitten ihan tavallinen umpisolmu.

Halutessasi päällystä varsi ja kukan juuri kukkateipillä - itse en ole tähän ryhtynyt, koska uskoisin sen jäävän kuitenkin piiloon, jahka saan kukat kimpuksi. Voit askarrella myös lehtiä (niihinkin oli ohje ja kaavat Searlen kirjassa), mutta itse ajattelin käyttää kimpussani ylläolevia askartelulehtiä, jotka löysin joulun jälkeen Suomalaisen kirjakaupan alelaarista (näitä oli vihreinäkin!).

Voit vielä availla "terälehtiä" ja muotoilla heteitä makusi mukaan, mutta muuten kukka on valmis! Tosin itse ajattelin ennen kimpun kasaamista varmistaa näiden kestävyyden laittamalla hieman liimaa kukan juureen sekä ulko- että sisäpuolelle, sillä en oikein luota ompeluksiini.

Mitäs tykkäätte kukista ja ohjeista? Kuka muu aikoo väsätä kimppunsa itse? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti