tiistai 22. joulukuuta 2015

Säilyketölkki-kynttilälyhdyt

Vihdoin on saatu aloitettua hääaskarteluja! Raahattiin nimittäin viikonloppuna kaikki syksyn aikana keräämämme säilyketölkit vanhemmilleni ja tehtiin niistä kynttilälyhtyjä:


Siltä varalta, että joku muukin innostuu tällaisista, tein idioottivarmat (kokeiltu on!) ohjeet:

Tarvikkeet

Säilyketölkkejä (me käytettiin hernekeittopurkkien kokoisia koiranruokapurkkeja)
Vettä
Tiskiainetta
Ruokaöljyä
Joku, millä rei'ittää (me käytettiin poraa) 
Asetonia tai tärpättiä (+ rätti)
Maalia (meillä Tikkurilan Joker, sävy gorgonzola/G444)
Pensseli
Pahvia / sanomalehteä maalaustilan suojaksi

1. Pese

Tämä kohta ei liene yllätys kenellekään, mutta pari vinkkiä ei liene pahitteeksi. Nimittäin ainakin meidän purkeissa liima oli tosi tiukassa! Tölkkejä on siis kerätty pitkin syksyä, ja olen pessyt niitä muun tiskivuoren lopuksi aina uusien tyhjetessä. Alkuun koetin jo tässä vaiheessa liottaa liimaa ihan vain kuumassa tiskivedessä, mutta se ei ollut siitä milläänsäkään. Siispä päätin tiskatessa huolehtia vain, että paperit irtoavat ja purkin sisusta tulee puhtaaksi.

Kun tölkkejä oli kertynyt tarpeeksi, ryhdyin liimanpoistopuuhiin. Ystäväni vinkistä voitelin liimakohdat ensiksi ruokaöljyllä pullasudin avulla (26 tölkkiin meni noin 0,5dl öljyä). Annoin öljyn vaikuttaa reilun puoli tuntia, mutta liima oli edelleen tiukassa. Iskin ne siis likoamaan kuumaan, Fairylla kyllästettyyn veteen ja annoin olla siellä pari tuntia. Liima ei tämänkään jälkeen irronnut varsinaisen helposti, mutta sain sen kuitenkin hinkattua pois keittiösienellä.

2. Rei'itä

Periaatteessa rei'ittämisen ja maalaamisen voisi varmaankin tehdä päinvastaisessakin järjestyksessä, mutta koska meidän maali kestää heikosti kulutusta, päätettiin tehdä reiät ensin.

Alkuperäisessä ohjeessa, jonka bongasin Pinterestistä, neuvottiin täyttämään purkit vedellä ja jäädyttämään, jolloin jää estää purkkia painumasta kasaan. Meillä oli kuitenkin pakastin täynnä ja talvi loistaa poissaolollaan, joten päädyttiin käyttämään puun pätkiä jään sijaan. Pihan nurkasta sattuikin löytymään pari juuri sopivan kokoista.


Itse kokeilin rei'ittämiseen ihan vasaraa ja naulaa, mutta sillä rei'istä tuli ikävästi neliön mallisia, eivätkä ne myöskään olleet tasaisen kokoisia. Sulhanen sai siis hoitaa rei'ittämisen akkuporakoneen parimillisellä terällä. Reikiä per purkki tuli noin 30, mutta nyt jälkikäteen mietittynä (ja tuohon alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna) niitä olisi voinut tehdä reilusti enemmänkin.

Osa rei'istä jäi todella röpelöisiksi, joten viimeistelin niitä vielä reilunkokoisella poranterällä, ihan vain pyöritellen sellaista käsin reikien suulla. Taas jälkikäteen suosittelisin viimeistelemään kaikki purkit/reiät, koska maalausvaiheessa viimeisteltyjä oli huomattavasti helpompi käsitellä.

3. Maalaa

Maalin valinnassa on syytä huomioida ainakin seuraavat asiat:
- Metallipinta: Askarteluliikkeestä neuvottiin, että kannattaa käyttää liuotinpohjaista maalia. Rautakaupassakin sitä pidettiin parhaana vaihtoehtona, mutta myös vesiohenteisen uskottiin tarttuvan. Pinta pitää vain puhdistaa huolellisesti ja maalattuja purkkeja tulee käsitellä hellävaraisesti, sillä vesiohenteinen maali ei kestä hyvin kulutusta.
- Lämmönkestävyys: Meillä lyhtyihin tulee joka tapauksessa led-tuikut, mutta mikäli niissä haluaa käyttää elävää tulta, maalin tulisi kestää kuumuutta. Tässä on kuitenkin huomioitava se, ettei säilyketölkkejäkään ole suunniteltu tuikkukipoiksi, joten ne voivat aiheuttaa paloturvallisuusriskin.
- Haluttu väri + kiiltävänä vai himmeänä: Mulla oli isoimpana haasteena haluamani väri, joka oli siis se epämääräisen vihreä Oman Tuvan sisäseinistä. Tätä ei todellakaan ollut suihkepullossa, joka oli ensimmäinen ajatukseni, eikä oikeastaan liuotinpohjaisenakaan, mutta sisustusmaaleista sopivan sävyn sai sekoitettua. Meidän purkit maalattiin siis Tikkurilan Joker-maalin sävyllä gorgonzola.  

Ainakin mikäli päädyt vesiohenteiseen maaliin, kuten minä, kannattaa purkit puhdistaa vielä asetonilla tai tärpätillä. Tököttiä vain rättiin ja sillä hinkataan ulkopinnat - kannattaa käyttää kumihanskoja, sillä kyseiset aineet ovat ihoa ärsyttäviä. Etenkin jos viimeistelyvaihe on jäänyt väliin, kannattaa kiinnittää huomiota myös rätin laatuun; itsehän jouduin vielä nyppimään kuituja reikien laidoilta, joten se siitä puhtaudesta sitten...

Sitten vain maalaamaan! Minä käytin 50-millistä keinokuituista pensseliä, jolla homma sujui oikein leppoisasti. Ensisilmäyksellä yksikin kerros näytti ihan kivalta, mutta sen kuivuttua (tarkista tarvittava kuivumisaika maalipurkistasi) huomasin pinnan kovin läpikuultavaksi ja epätasaiseksi, joten maalasin purkit vielä toiseen kertaan. Maalia kului 26 purkkiin noin 1-2 desilitraa (varatusta 2,5 desistä ehkä puolet).

Valmiit purkit päivän"valossa"


4. Säilytä

Erityisesti jos olet maalannut purkit vesiohenteisella maalilla (kuten me) ja ne tulevat käyttöön vasta pitkän ajan (kuten meillä) päästä, myös niiden säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Me todennäköisesti tehdään "kehikot" pahvista ja erotetaan sellaisten avulla nämä toisistaan laatikossa, jotta eivät kolhi toisiaan. Sisätiloihin tarkoitetulla maalilla maalatut purkit kannattanee säilyttää sisätiloissa. Pitää muistaa tarkistaa näiden kunto vaikka kuukautta ennen häitä, mutta toivottavasti säilyvät tällä tavalla naarmuitta!

Jos purkkeja ja muita tarvikkeita löytyy valmiina, näitähän ehtii tehdä vielä joululahjaksikin ;) Nämäkin yksilöt päätyvät varmaan ensi vuonna pukinkonttiin, jos säilyvät jouluun saakka hyvinä.

Hyvää joulua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti