perjantai 30. lokakuuta 2015

Valokuvaajan valinta

Vihdoin pääsen kertomaan valokuvaajamme valinnasta. Tämä oli itse asiassa kokonaisuudessaan aika pitkä prosessi, koska valokuvat ja valokuvaajat olivat ensimmäisiä asioita, joita aloin tutkia päätettyämme hääpäivästä. Itselleni valokuvat ovat todella tärkeitä muistoja, ja vaikka meiltä ei järkkäriä löydykään, minä olen usein se, joka erinäisiä kissanristiäisiä ikuistaa pokkarin voimalla. Alusta asti oli siis selvää, että valokuvaukseen panostetaan - en halua tuhlata tuhansia euroja yhteen päivään ja sen jälkeen huomata, että siitä jäi käteen vain hämyisiä ja rumia kuvia :D

Prosessi siis käynnistyi selaamalla hääkuvia vähän kaikilta Suomen kuvaajilta (edelleen suosittelen tätä Kamerakoulun artikkelia) ja Pinterestistä. Viime vuoden kesällä aloin keskittää kuvien selaamista enemmän Pirkanmaan / lähialueiden kuvaajiin, joiden löytämisessä avuksi olivat lähinnä naimisiin.infon listaus ja keskustelupalsta.

Vuoden aikana selailin kuvaajia aina silloin tällöin, välillä lisäillen ja välillä poistaen eri kuvaajien kotisivuja tietokoneen kirjanmerkeistä. Tämän kesän aikana kirjanmerkkien määrä vakiintui kuuteen, joille pistin lopulta tarjouspyynnön. Yksi näistä, alan opiskelija vasta, ei ikinä vastannut, mutta muilta sain vastaukset melko pikaisesti.

Hinnoittelu oli melko tasaista ja melko lähellä budjetoimaani tuhatta euroa. Kaikki myös vastasivat kysymykseeni siitä, kannattaako ulkopotretteja marraskuussa jättää vihkimisen jälkeen otettavaksi - ei kannata :D Sivutuotteena tässä prosessissa tuli siis myös päätettyä olennainen osa hääpäivän kulusta.

Mutta sitten niihin valokuvaajiin, joilta tarjouspyyntöä kyselin (satunnaisessa järjestyksessä)...

Tommi Käppi
- Kuvauspaketit hintatietoineen löytyivät selkeästi jo kotisivuilta ja kuvauksen saa siihen hintaan kuin se on ilmoitettu varaushetkellä. Hinta ei sisällä matkakuluja, jotka Omalle Tuvalle olisivat 90e.
- Lyhyt ja ytimekäs vastaus, mutta plussaa siitä, että kyseli vielä perään, kun en hetkeen vastannut hänen viestiinsä mitään.

Markku Pajulahti
- 1100e / noin 7-8 tunnin valokuvaus
- Ainoa valokuvaaja, joka suhtautui myönteisesti potrettien ottamiseen vasta vihkimisen jälkeen (= myöhään). Markku mainosti kuvaavansa paljonkin hämärässä / pimeässä ulkotulia ynnä muita hyödyntäen. Tällaisia kuvia onkin paljon hänen galleriassaan, mutta ne eivät sitten kuitenkaan miellyttäneet meitä.

Anrietta Kuosku
- 1200e / 6 tuntia + matkakulut Ikaalisiin 75e.
- Olisimme saaneet tuosta jonkun verran alennusta marraskuisesta ajankohdasta johtuen (sesongin ulkopuolella).
- Löytyy muunmuassa tuosta Kamerakoulun artikkelista; Anriettan kuviin ihastuinkin jo ihan alussa.
- Ei vielä voinut luvata pääsevänsä ensi marraskuussa - olisimme voineet varata hänet ensi keväänä, mutta tarjoutui myös suosittelemaan ja kyselemään kollegoitaan, mikä oli mielestäni todella hyvää palvelua.

Henri Pylväs
- Vastasi vain, ettei ole käytettävissä hääpäivänämme.

Minttu Saarni
- 1080e / noin 8h kuvausta, lisätunnit 100e/h.
- Vastasi ensimmäisenä, pitkästi ja sydämellisesti; itselleni tuli sellainen fiilis, että Minttu tosiaan haluaisi kuvata häämme.

Tässä vaiheessa omat suosikkini portfolioiden perusteella olivat Anrietta ja Minttu. Esittelin kuvaajat sulhaselle kuitenkin vasta saatuani vastaukset kaikilta: avasin heidän portfolioinsa hänen katseltavakseen ja käskin kertomaan mielipiteensä, ennen kuin kerroin omiani. Hetken kuvia pällisteltyään hän sanoi pitävänsä eniten Mintun kuvista.

Minttu meille siis tulee. Hieman oli mutkia matkassa, sillä hänelle lähettämäni vastaus jäi häneltä ensiksi huomaamatta, mutta lähetettyäni muutaman viikon päästä vielä viestiä perään, Minttu vastasi pikaisesti ja pahoitteli tapahtunutta, annettakoon se siis anteeksi. Sovimme vielä ottavamme potretit ennen vihkimistä Tampereella, mikä lisäsi matkakuluja ihan hitusen nostaen kokonaishinnan tuohon 1080 euroon. Lisäksi kysäisin Mintulta, onnistuuko hämärästi valaistun juhlan kuvaaminen kuinka hyvin, ja hän vakuutti sen onnistuvan, vaikka paremmassa valaistuksessa yleensä saakin parempia kuvia. Värillisiä - erityisesti punaisia - valoja kannattaa kuitenkin kuulemma välttää, mutta onneksi inhoan värivaloja muutenkin :D

Varausmaksu on nyt maksettu ja sovimme tapaavamme sitten ensi syksynä kuukautta-paria ennen häitä. Varsinaisesta valintahetkestä on kulunut jo sen verran aikaa, että ehdinkin jo unohtaa, kuinka innoissani olen tästä päätöksestä, mutta nyt tuli taas fiilisteltyä Mintun ottamia hääkuvia - käykää tekin katsomassa!

Millaisia kokemuksia / näkemyksiä teillä on valokuvaajista ja heidän valitsemisestaan?

5 kommenttia:

 1. Tehän löysitte suht edullisia hyviä kuvaajia! Kaikki mitä mä olen kattellut on ollu jotain 1800 euroa !

  VastaaPoista
 2. ..Ja olipa muuten hienoja kuvia Mintulla, eli hyvän kuvaajan varmasti valkkasitte! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli sellanen taktiikka, että tarkistin aina kuvaajien sivuilta ensimmäisenä hinnat - jos ne oli reippaasti yli tonnin, en edes katsonut galleriaa (turha "kiusata" itseään liian kalliiden kuvaajien ihanilla kuvilla :D). Näilläkin olisi monilla ollut myös pidempiä settejä, jolloin hinta on luonnollisesti kalliimpi - kannattaa kysellä myös lyhyempien pakettien perään, jos joku kallis kuvaaja kiinnostaa :)

   Ja Mintun kuvat on tosiaan ihania<3

   Poista
 3. Hieno juttu että päädyitte valitsemaan ammattilaisen. Vähän liian usein hääkuvaukseen ei panosteta ja valitettavasti vuosien jälkeen ei paljon muita muistoja ole kuin kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota juuri olen ihmetellyt - meille (minulle) oli alusta saakka selvää, että kuvauksen hoitaa ammattilainen :)

   Poista