torstai 30. heinäkuuta 2015

Autolla Ruotsissa & Kööpenhaminassa (osa 2)

Tanskasta olimme valinneet majapaikaksi Sinatur Hotel Fredriksdalin Lyngbyn kylästä Kööpenhaminan pohjoispuolelta. Alkuvaikutelma hotellista oli oikein hyvä (tilava siisti huone + wc ja parveke), mutta parin päivän sisällä miinuspuoliakin löytyi: Hotelli sijaitsi tosiaan melko kaukana Kööpenhaminasta, ja laskimme, että tulee edullisemmaksi ja helpommaksi (!!) kulkea sinne omalla autolla kuin julkisilla. Ihmettelen edelleen, miksi me varattiin huone tuolta, kun tarkoitus oli kuitenkin tutustua Kööpenhaminaan - paikka olisi passelimpi sellaiselle, joka haluaa käydä luontoretkillä / soutelemassa / kajakoimassa. Lisäksi vedenpaine suihkussa oli todella alhainen, ja sunnuntai-illalla ei tullut ollenkaan lämmintä vettä.

Saavuimme sinne tosiaan perjantaina melko myöhään, ja yritettyämme hetken etsiä netistä sopivaa ruokapaikkaa turhauduimme niiden hintoihin ja päädyimmekin naapurikaupungin supermarkettiin, josta ostimme voileivät, juustoja ja pullon viiniä. Se olikin hyvä ratkaisu, sillä ruokaisat ja tuoreet voileivät olivat edullisemmat kuin vastaavat Suomessa, samoin kuin viini.

Maisema hotellin terassilta
Lauantaina lähdettiin sitten Kööpenhaminan keskustaan. Oltiin varattu aamupäivä shoppailulle, koska se oli ainut aika, kun liikkeet siellä olivat auki reissumme aikana. Kierrettiin keskustassa monta tuntia, mutta ei löydetty oikeastaan mitään ostettavaa. Itse olin etukäteen katsonut jostakin oppaasta, että tietyllä alueella pitäisi sijaita paljon pieniä putiikkeja ja kirpputoreja / second hand shoppeja, mutta ei ikinä löydetty sellaisia :D Kummipojalle sentään löytyi tuliainen Legon liikkeestä, ja saatiin omatkin päät pyörälle kaikesta jännittävästä, mitä siellä oli esillä.

Häihin liittyen käväistiin kahdessa liikkeessä. Heti aamun aluksi Panduro Hobby -askarteluliikkeessä, joka oli valtava. Kahdessa kerroksessa kaikkea mahdollista! (Samaa ketjua näkyi myös Ruotsissa, mutta pienempiä liikkeitä.) Harmi, ettei mulla ole vielä mitään käsitystä askartelutarvikkeista, joita mahdollisesti tarvitaan häihimme... Tyhjin käsin piti siis poistua. Miss Nicolai -juhlapukuliikkeessä kävin tarkistamassa kenkävalikoiman: siellä oli yhdet täydellisen väriset (laivastonsiniset) ja muutenkin hyvännäköiset ehdokkaat hääkengiksi, mutta niistä 38 oli liian pieni ja 39 liian iso. Niinkuin mulla yleensäkin. Noh, ne olisivat joka tapauksessa kustantaneet euroissa noin 200, joten hieman liian kalliitkin. Palvelu liikkeessä oli kuitenkin tosi hyvää! Myyjäkin totesi, että tämä väri on aika uniikki ja vaikea löytää, ja olin vähän että "I know...!". Kävin tosiaan tsekkaamassa myös jokaisen kenkäkaupan, jonka ohitimme, eikä mitään!

Shoppailun lisäksi kävimme syömässä ja kahvilla, ja shoppailukierroksen lopuksi Rundetaarnissa, josta siis näkee Kööpenhaminan yläilmoista (korkeanpaikankammoinen sulho-rukka!):


Kävimme välissä hotellilla levähtämässä ja palasimme jälleen autolla Kööpenhaminan keskustaan, tällä kertaa suuntana Tivoli. Sitä voin kyllä suositella kaikille Kööpenhaminan kävijöille, vaikka aika turistimestahan se on (suomeakin kuului ihan hirveästi). Me mentiin sinne illaksi lähinnä ihmettelemään valoja, ja oli kyllä nättiä! Maksettiin siis pelkkä sisäänpääsymaksu. Olihan sekin melko korkea, mutta koimme kyllä saaneemme rahalle vastinetta: pari konserttia, valoshow'n ja ilotulitukset, sekä tietenkin itse Tivolin meiningin ihmettelyn. Olimme käyneet Tivolin ulkopuolella syömässä, mutta tuhlasimme vielä siellä hattaraan, churroihin (!!), hupitalon laitelippuihin sekä viinilasillisiin molemmille. Sulho nimittäin keksi, että erään ravintolan terassilta oli aitiopaikat valoshow'n ihailemiseen, joten katseltiin se sitten sieltä ihan kaksin, viiniä nautiskellen <3

Sunnuntaina oli vuorossa eläintarha, joka oli myös aivan huippu! Itsellä ei kyllä ole Korkeasaarta kummempaa vertailukohtaa, mutta sen tämä ainakin päihitti. Eläimiä oli vaikka minkälaisia, ja niistä oikeastaan kaikki pääsimme myös näkemään (useinhan ne tykkäävät piilotella).

Eläintarhasta "oikaisimme" autollemme viereisen puiston läpi, vaikka nopeammin oltaisiin varmaan päästy sinne tien kautta, kun puistossakin riitti vaikka ja mitä ihmeteltävää. Tykkäsin esimerkiksi riippukeinuihin viritetyistä kukkapenkeistä:


Puistosta selvittyämme kävimme Christianian vapaakauppa-alueella syömässä välipalaksi falafelejä (joita ystäväni oli minulle etukäteen suositellut) ja muutenkin ihmettelemässä sitä menoa. Sulho ei kyllä tykännyt paikasta, hänen mielestään kaikkialla pitäisi vallita laki ja järjestys.

Christianian jälkeen siirryimme Nyhavnin kanaalin varteen päivälliselle. Oli kyllä melkoisen kylmää ja märkää ilman puolesta, mutta sitkeinä suomalaisina söimme pihalla kuitenkin. Siitä päätimme vielä "käväistä" Pienellä merenneidolla, ja samalla päästiin ihailemaan maailman toisiksi suurinta yksityisomisteista jahtia, Eclipseä (oli aika hieno).


Maanantaina meillä olikin melkoinen ajopäivä: ajettiin siis Kööpenhaminasta Tukholman eteläpuolelle Nyköpingiin. Oli ehkä hieman liian pitkä matka, olisi vielä hieman etelämmästä pitänyt valita tuo viimeinen yöpaikka. (Onneksi ei sentään oltu niin pöljiä, että oltaisiin yritetty ajaa suoraan Kööpenhaminasta klo 16 lähtevään laivaan!). Oltiin järkeilty, että jos ajetaan rannikkoa mukailevaa (pidempää) reittiä, nähdään paljon hienoa maisemaa. Ei muuten nähty, tie kulki koko ajan jossain metsässä. Että menkää vaan suosiolla sisämaan kautta! Pysähdyttiin kuitenkin neljässä rannikkokaupungissa, muunmuassa Kalmarissa:


Viimeisimpänä pysähdyimme kuitenkin Söderköpingiin, josta olimme jo ihan matkan suunnittelun alkuvaiheessa bonganneet yhden pakollisen vierailukohteen: Smultronstället-jäätelöravintolan. Hieman jouduimme matkalla panikoimaan sinne ehtimistä, kun Oskarshamnin kiinalainen ravintola osoittautui maailman hitaimmaksi ja kun tajusimme siinä matkalla, ettei meillä ollut missään paikan osoitetta ylhäällä. Tiesimme vain, että se sijaitsee satamassa, ja koko kaupunki oli satamaa! Kuin ihmeen kaupalla onnistuimme kuitenkin löytämään ravintolan 10 minuuttia ennen sulkemisaikaa, ja saimme vielä jäätelöannokset tilattua - olivat aivan ihania!


Aurinko ehti sitten jo tosiaan laskea ennen kuin saavuimme Nyköpingiin, emmekä ehtineet tuohon kaupunkiin tutustumaan. Huoneenkin olimme varanneet Mercure Hotel Nyköpingistä moottoritien varresta, ja tällaiselle ohikulkumatkalle se olikin oikein passeli.


Seuraavana päivänä jatkoimme sitten Tukholmaan, jossa vietimme päivää Sicklan ostosalueella. Katsoin tuolloin aamulla netistä, että siellä pitäisi olla vaikka mitä ihania putiikkeja ja second hand shoppeja, ja olihan siellä, mutta ne olivat kaikki kiinni loman vuoksi! Sitten kierrettiin ihan "tavallisia" kauppoja, ei kuitenkaan ostettu mitään. Ehdittiin myös hetki geokätköillä siinä lähialueilla, ennen kuin yhden-kahden maissa lähdettiin kohti satamaa. Sinne löydettiinkin yllättävän helposti ja päästiin saman tien jonottamaan laivaan.

Paluumatka meni hyvin (tällä kertaa syötiin ihan buffet-päivällinen ja oltiinkin sitten ihan ähkyssä). Oltiin varattu joku Piccolo-hytti, mutta ainakin omasta mielestämme oltiin kyllä ihan tavallisessa neljän hengen hytissä, että olisiko meidät sitten siirretty vähän isompaan hyttiin tms. Joka tapauksessa Suomeen päästiin, käytiin aamupalalla mummolassani ja jatkettiin vielä Tampereelle saman päivän aikana.

Sellainen reissu! Mun piti kasata joku kootut vinkit -lista, mutta enhän mä enää muista, mitä olin siihen ajatellut laittaa :D Voin kyllä suositella tällaistakin lomamatkaa! Paitsi että kannattaa ehkä varata koko reissuun ainakin pari päivää enemmän, jos ei satu ihan oikeasti rakastamaan autoilua. 2200 km kahdeksassa päivässä on kuitenkin aika paljon, kai...

Lupaan palata taas mahdollisimman pian hää-aiheisemmilla postauksilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti