sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Synttäriviikko: Vuosi bloggaamista - ajatuksia?

"Onnea synttäriviikolle! Oot kyllä pitkään ehtinyt jo bloggailemaan :) Ois hauska lukea jonkinlainen postaus, onko tässä vuoden aikana tullut "henkistä kasvua" tms opettavaista bloggauksen osalta. :)"

Tällaista ehdotti Helmikuun morsian Henna synttäriarvonnan  kommenteissa. Alkuun olin kyllä sitä mieltä, että eipä siitä paljon postaamista ole, koska en ole huomannut hirveästi henkistä kasvua (:D), mutta päädyin nyt kuitenkin synttäriviikon lopuksi kirjoittelemaan joitakin ajatuksia vuoden varrelta ylös.

Jos lähtee kehitystä etsimään, niin omasta mielestäni eniten olen kehittynyt teknisesti. Aloin itse asiassa "rakentamaan" blogin ulkoasua jo ennen kuin aloitin kirjoittamisen ja alkuun tuntui tosi vaikealta saada ulkoasua miellyttämään ihan jo sen takia, että sekä kuvankäsittely että koodaus (sekin vähä, mitä valmiissa blogipohjassa tarvitsee) olivat melko vieraita juttuja. En edelleenkään osaa mitään hirveän hienoa, mutta blogiin normaalioloissa tarvittavat taidot ovat rutinoituneet, ja ainakin juuri nyt olen ulkoasuun tyytyväisempi kuin koskaan aiemmin.

Aiheissa kehitystä näkyy siinä, että luonnollisesti häiden pikkuhiljaa lähestyessä niistä on enemmän kirjoitettavaa eikä tarvitse tehdä täytepostauksia omasta arjesta. Aloittaessani ajattelin myös kirjoittavani lähinnä itselleni, ajatuksiani jäsentääkseni. Nykyään ajattelen enemmän myös lukijoita, vaikka edelleen kirjoitan ensisijaisesti itselleni. Aiheiden lisäksi lukijoiden huomioiminen näkyy uskoakseni myös kirjoitustyylissä, joka on alkua vakiintuneempaa ja yleiskielisempää. Kuviinkin tulee kiinnitettyä aiempaa enemmän huomiota (ylipäätään siihen, että yritän löytää joka postaukseen aiheeseen liittyviä kuvia/edes somekortteja - tähän en löytänyt mitään, sori!).

Lukijoita miettiessä tulee väkisinkin mietittyä myös sitä, että tekstini tosiaan ovat netissä ihan kaikkien näkyvillä ja näitä jopa joku lukee :D Tämä taas johtaa pohdintoihin siitä, kuinka paljon haluan itsestäni paljastaa. Alkuun nimimerkin taakse piiloutuminen johtui lähinnä siitä, että pelkäsin esim. sukulaisten löytävän blogin, ennen kuin hääsuunnitelmista oli kerrottu kellekään. Tämä on yksi syy edelleen, sillä vieläkin tulevat häät ovat lähinnä perheidemme tiedossa.

Toinen syy on se, että tässä toisen opiskeluvuoden aikana olen pikkuhiljaa sisäistänyt, että musta tulee psykologi. Psykologi, joka joskus tulee ottamaan vastaan asiakkaita, jotka todennäköisesti googlaavat tämän pelottavan kallonkutistajan nimen, enkä ehkä halua heidän löytävän muinaista hääblogiani. Tämän takia en aio esimerkiksi tulevaa sukunimeämme (anopin tyttönimeä) paljastaa blogissa tai foorumeilla, se kun on niin harvinainenkin.

Olin kyllä ajatellut jossain vaiheessa paljastavani etunimemme ja julkaisevani meistä kuviakin (esimerkiksi meikkikokeiluja ja lopulta hääkuvia olisi tosi kiva julkaista!), mutta tämä valaistuminen tulevan ammatin osalta on saanut minut epäröimään tässäkin. Entä jos joku teistä lukijoista vaikka päätyy joskus vuosien päästä asiakkaakseni ja tunnistaa minut kuvien perusteella? Okei, useimpien kasvomuisti ei välttämättä riitä tällaiseen, mutta esimerkiksi sulhasellani on juurikin näin hyvä kasvomuisti :/

Viimeisinpänä voisin vielä mainita yhtenä kehityshuomiona kommentoimisen, liittyen ehkä enemmän ylipäätään blogimaailmaan kuin omaan blogiin. Nykyään uskallan nimittäin aiempaa enemmän kommentoida muiden blogeihin. Johtuu varmasti siitä, että on enemmän sanottavaa (koska omatkin hääsuunnitelmat etenevät ja sitä kautta tietää aihepiiristä enemmän), mutta myös siitä, että omaan blogiin saamieni kommenttien ansiosta tiedän, ettei aina tarvitse olla kovinkaan "syvällistä" sanottavaa - itse olen ainakin tähän mennessä ilostunut jokaisesta saamastani kommentista!

Tällaisia ajatuksia minulla siis, mitä ajatuksia teillä muilla on (hää)bloggaamisesta? Ja pitempään blogiani seuranneet: oletteko te huomanneet mainitsemaani tai jonkinlaista muuta kehitystä? Entä olisiko teillä kehitysehdotuksia?

5 kommenttia:

 1. En tiedä miksi, mutta jostain syystä arvelinkin, että luet psykologiaa.:D Tuleva ammatti on varmasti melko painava syy anonyymiteetille; monet lääkärit taitavat toimia samoin. Itse mietin myös aikoinaan psykologian opintoihin hakeutumista, mutta päädyin lopulta kuitenkin biotieteisiin. Itse olen myös rohkaistunut huomattavasti toisten blogeihin kommentoinnissa. Osittain varmasti juuri sen takia, että on enemmän sanottavaa aiheista kuin aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varmaan sivulauseissa joskus maininnutkin lukevani psykologiaa, vaikka kyllä sen musta ainakin livenä usein myös arvaa - älä kysy mistä :D Biotieteet kuulostavat myös jännältä! Itselläni on aina ollut vähän haasteena se, että olen kiinnostunut kaikesta. Psykologia on ainakin tähän mennessä kuitenkin tuntunut ihan omalta alalta, vaikka se juuri nyt aiheuttaakin päänvaivaa bloggaamisen suhteen :)

   Poista
 2. Hei jee, teit tämän! :) Tosi kiva lukea muiden ajatuksia tästä hääbloggaamisesta, itse olen alkanut viime aikoina "ahdistelemaan" tätä jotenkin enemmän. Ennen oman blogini perustamista en ollut lukenut yhden ainoaa hääpostausta kenenkään blogista, joten kirjoitin aluksi täysin itselleni ja omannäköisesti. Pian eksyin muihin hääblogeihin, ja itse kun on mukana tässä "hääkuplassa" tuntuu, että ei ole enää mitään omaa sanottavaa ja ehkä se oma "ääni" on hukkunut. En tiedä olisiko ollut parempi olla tutustumatta muiden hääblogeihin. Lisäksi tulee mietittyä, kuinka tarkkaan haluaa avata sitä häätohinaa muille (ymmärrän siis täysin, ettet kirjoita omalla nimelläsi). Onhan tämä tavallaan yhtä elämän hienointa aikaa, mutta toisaalta onhan tämä todella turhamaista :) Toki lähinnä ihanan turhamaista.

  Sekava kommentti, pahoittelen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai nyt ensimmäinen "toivepostaus" pitää toteuttaa :D Itse olin kyllä jo ennen omaa blogia seuraillut muita ja varmasti lukisin edelleen, vaikka en itse kirjoittaisikaan, blogeista kun saa niin kivasti ideoita ja uusia näkökulmia :) Senpä takia, vaikka näitä hääblogejakin on nykyään kuin sieniä sateella, uskon että jokaiselle niistä on myös paikkansa ainakin tuomassa niitä näkökulmia. Blogissahan asioita tulee nimittäin pohdiskeltua enemmän kuin itsekseen tai edes foorumeilla. Vaikka kyllä mustakin johonkin väliin tuntui, että onhan tämä nyt pinnallinen aihe pohdiskella, mutta kuten mainitsin pari postausta sitten, itse olen monesti vähän turhankin syvällinen, joten tuskin pieni pinnallisuus silloin tällöin on pahitteeksi - ja kyllähän häihin liittyy paljon syvällisempiäkin asioita kuin mekkovalinta ;)

   Vielä sekavampi vastaus... Yritin siis sanoa, että ymmärrän tuntemuksesi, mutta ettei tarvitse ahdistella :D Mun mielestä ainakin sun blogi on tosi hyvä ja erottuu ihan edukseen, vaikken tietenkään osaa sanoa, onko se "sun näköinen", kun en sua tunne :D

   Poista
  2. No tuokin on kyllä totta. Ja häitä juhlitaan vuodessa tuhansia, joten muutama kymmenen hääblogi siihen joukkoon mahtuu kyllä mainiosti. Onhan siinä erilaisia kohderyhmiä, joille kirjoitella.

   Ja kiitos kommentistasi, tuosta tuli hyvä mieli! :)

   Poista