lauantai 13. kesäkuuta 2015

Hääpäivän kulku: seremonia

Hääpäivän ohjelman suunnittelemisen aloittaminen oli yksi asia kesän tehtävälistalla. Tällä viikolla olen muutamaan otteeseen yrittänyt miettiä sitä, mutta se on ihan hirveän vaikeaa. Itse asiassa olen jumiutunut siihen vihkimisen liepeille, nimittäin jo siihen liittyy hirveästi kysymyksiä...

Mihin kellonaikaan aloitamme?

Luulen, että vihkiminen on klo 15, jos kuvaamme sen jälkeen ja klo 16, jos hoidamme valokuvauksen ennen sitä. Molemmat ovat sopivan myöhään niin, että meillä on hyvin aikaa valmistautua ja vieraat voivat matkustaa juhlapaikalle vasta hääpäivänä (suurimmalla osalla vieraita on muutaman tunnin ajomatka). Toisaalta tuolloin aloitettaessa jää vielä hyvin aikaa juhlia :) Tämä oli siis helppo kysymys vielä!

Valokuvaus ennen vai jälkeen vihkimisen?

Vaikea päättää! Toisaalta haluaisin sulhasen näkevän minut vasta juuri ennen vihkimistä, koska onhan siinä nyt mahtava yllätysmomentti :D Sitten taas olisi kaikin puolin käytännöllisempää hoitaa ne kuvat etukäteen, ettei vieraille tule odottelemista. Tämä päätös vaikuttaa yllättävän moneen asiaan:
- Jos valokuvataan etukäteen, on minusta turha rakentaa sitä perinteistä sisääntuloa, jossa sulhanen odottelee morsianta alttarilla (tai meidän tapauksessamme todnäk lavalla). Jos on jo valokuvailtu hääpuvut päällä, niin kyllä me sitten astellaan vihkittäväksi yhtä matkaa.
- Etukäteen valokuvattaessa siihen "kehtaa" varata enemmän aikaa. Toisaalta silloin saattaa vielä jännittää enemmän, kun taas vihkimisen jälkeisistä kuvista tulisi ehkä vapautuneempia. Sitten taas meikit ja kampaukset saattavat ehtiä kärsiä, jos kuvataan vasta vihkimisen jälkeen.
- Jos valokuvataan vihkimisen jälkeen, on vieraille järkättävä sen ajaksi ohjelmaa ja vähintään juotavaa, ehkä syötävääkin. Kuka huolehtii vieraista, kun me olemme valokuvattavana; esimerkiksi kaasot ja bestman olisi kiva saada myös kuviin...?

Summa summarum: valokuvaaminen etukäteen vaikuttaisi huomattavasti järkevämmältä, mutta vihkimisen jälkeen kuvaaminen tuntuisi itsestäni ehkä paremmalta. Vaikeaa!!

Mitä haluamme itse vihkimiseen lyhyen siviilivihkikaavan lisäksi?

Siviilivihkimisen kaava itsessään on todella lyhyt, joten jotain ekstraa vihkimiseen olisi kiva saada. "Varmana lisänä" on tällä hetkellä ainoastaan appasi-intiaanien avioliittorukous, joka kyllä tunnutaan lukevan joka toisissa häissä, mutta ei onneksi vielä missään niistä, joissa me olemme olleet :) Tämän lisäksi ehkä lauluesitys ja/tai toinen runo/puhe (omat sormusvalat?).

Poistummeko vihkimisen jälkeen juhlatilasta? Mihin?

Saapumistapakin on vielä pimennossa (riippuen lähinnä tuosta valokuvauksen ajoituksesta), mutta haluaisin saapumisen ja poistumisen samaan tapaan kuin kirkossa, vaikka vihkiminen tapahtuukin samassa tilassa kuin juhlinta sen jälkeen. Jos valokuvataan vasta vihkimisen jälkeen, olisiko tökeröä poistua kuvauksiin suoraan vihkitilaisuudesta? Tietenkin tällöin vieraita pitäisi informoida asiasta etukäteen sekä vielä poistumisen jälkeen kertoa, että hääpari on nyt kuvattavana ja vieraille on ohjelmaa X. Toinen vaihtoehto on poistua vain eteiseen ja joko palata samantein onniteltaviksi tai jäädä eteiseen, johon vieraat ohjattaisiin onnittelujonoon (siitä tarjoiluhuoneeseen hakemaan onnittelumaljat ja takaisin saliin juhlan aloittamista varten?).

Missä vaiheessa vieraat onnittelevat meidät/vanhempamme?

Vanhempien onnittelun uskon hoituvan kätevimmin etukäteen, eli niin että vanhempamme ottavat vieraat juhlapaikalla vastaan ja kaikki onnittelevat heidät saapuessaan. Meidät sitten onniteltaisiin vihkimisen jälkeen, joko edellämainitulla tavalla tai sitten (mikäli käymme siellä valokuvauksessa) voisimme palata juhlatilaan "jenkkityyliin" musiikin soidessa ja ihmisten taputtaessa, minkä jälkeen voisimme kiertää ottamassa onnittelut vastaan pöytäkunnittain. Tai sitten vieraat kävisivät vuorotellen onnittelemassa. Joka tapauksessa pidän tärkeänä, että henkilökohtaisille onnitteluille varataan oma aikansa ja paikkansa, koska itse en esimerkiksi osaa mennä satunnaisella sopivalla hetkellä ketään onnittelemaan.

Noh, ehkä tällainen suuripiirteinen näkemys seremoniasta / juhlan alusta riittää näin puolitoista vuotta ennen häitä :D Kaipaisin kyllä kovasti kokemuksia / näkemyksiä etenkin tuohon valokuvaamisen ajoittamiseen ja tuohon poistumiseen ja onnitteluun! Onko vieraiden tylsä odotella hääparia kuvauksesta vihkimisen jälkeen? Miten muut juhlapaikalla avioituneet ovat hoitaneet onnittelut?

9 kommenttia:

 1. Jos kuvaus on ajateltu tapahtuvan miljöössä, niin kannattaa huomioida, että marraskuussa hämärä tulee jo melko aikaisin. Jos vihkiminen tapahtuu myöhään iltapäivällä, niin kuvauksen kannalta ennen vihkimistä olisi ehdottomasti parempi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaah, hyvä pointti! Tajusin tämän kyllä jo joskus, mutta nyt kesän keskellä en tätä huomannut ajatellakaan, kiitos muistutuksesta :)

   Poista
 2. Ei oo muuta kommentoitavaa, kuin I feel you sis! Näiden pähkäilyjen takia mietin jo hääsuunnittelijan palkkaamista :D En siis osaa antaa hyviä vinkkejä. Meillä valokuvaaja muuten osasi kertoa, että on ollut samana päivänä (6.2) kuvaamassa häitä tänä vuonna ja osasi sen mukaan miettiä hyviä kellonaikoja kuvaukseen. Kannattaa kuvaajalta kysyä siis vinkkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuokin hyvä vinkki, että kannattaa kysyä kuvaajaltakin mielipidettä - jahka saadaan sellainen hommattua :D Niin ja hääsuunnittelija tulis kyllä välillä tarpeeseen, vaikka itsekin tykkään suunnitella - on vaan niin paljon uutta ja kamalasti yksityiskohtia mietittävänä! :)

   Poista
  2. Haha noo muistilistalle kunhan se löytyy! :) Ja joo meilläkin tosiaan melkein kaikki asiat selvillä, joten hääsuunnittelijan luettelemia "keksin väriteeman" -tyylisiä neuvoja ei tarvittaisi. Mutta iski paniikki juhlapaikan koristelun suhteen (että ehditäänkö) ja olisi sinne kiva saada joku hoitamaan homma, ettei kaasojen (tai hääparin) tarvitsisi siitä murehtia. Mutta 50e/h oli vähän turhan tyyristä siihen hommaan :) Mutta jos ois tosiaan sellainen henkilö, joka osaisi kertoa mikä järjestys paras ja toimiiko jokin jne, niin ois huippua. Kuuma linja morsiamille -palvelu ois aika jees siis! :D

   Poista
  3. Oi joo, kuuma linja morsiamille ois huippu! Millonkohan joku hääsuunnittelija keksii alkaa palvella myös puhelimitse (siis meitäkin, jotka ei varsinaisesti aio sellaista palkata) :D

   Poista
 3. Moikka! Valokuvauksessa kaikki riippuu siitä millaisia kuvia haluatte. Ennen kirkkoa voi käydä jo hääkuvassa siinä potretissa, kun meikki on vielä tuore. Sitten voi varata kuvaajan kirkkoon ja juhlapaikalle miten on varaa tai osaviaa kavereita. Oli kiva saada kaikki vieraat yhteispotrettiin, joten meillä valokuvaus oli ruokailun jälkeen.Tein sellaisen must have -kuvalistan, siitä tuolla: http://belleepoquewedding.blogspot.fi/2015/05/click-click-haavalokuvaaja-jyvaskylasta.html.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus on ottaa koko päivän (paitsi valmistelun) dokumentaarinen valokuvaus, lähinnä tuo potrettien ajankohta tuossa oli siis pohdittavana :) Toki aiotaan myös yhteiskuvia vieraiden kanssa, todennäköisesti juurikin ruokailun jälkeen, mutta potretit houkuttais ottaa miljöössä kahden kesken / avustajien kanssa :) Kiitos linkkivinkistä!

   Poista
 4. Sorry kirkko = vihkipaikka :) Mä olin nii ajatuksissani tuolla Ruotsin häissä.

  VastaaPoista