perjantai 24. huhtikuuta 2015

Pitopalvelu oppilastyönä? Ei onnaa!

Meillähän oli huimana ideana hommata häihin ruuat ja tarjoilijat alan ammattioppilaitoksesta. Olettamus oli, että tottakai kouluilta on nämä mahdollista hommata, tarjotaanhan monen muunkin alan palveluita oppilastöinä. Kevään mittaan olen lähetellyt sähköpostikyselyitä useampaan kouluun (luultavasti melko lailla kaikkiin tässä lähellä) ja tämä olettamus on osoittautunut vääräksi.

Tampereen aikuiskoulutuskeskuksesta, Ammatti-instituutti Iisakista ja Sataedun Hovista vastattiin suoriltaan, että ei onnistu. Iisakista sentään onnistuisi tarjoilijoiden hommaaminen siten, että koulu toimii yhteystietojen välittäjänä, mutta ei vastaa mistään.
Suurimmat toiveet olinkin jo etukäteen ladannut Treduun, joka mainostaa sivuillaan tilaus- ja juhlapalveluita. Heiltä tosiaan on mahdollista tilata tarjottavat (jotka valmistettaisiin opetusravintola Eetvartissa), mutta esimerkiksi mitään kuljetuspalvelua heillä ei ole, mikä hieman epäilyttää, kun ajomatkaa Tampereelta Ikaalisiin on kuitenkin tunnin verran, minkä ajan ruuat pitäisi siis kyetä säilyttämään oikeissa lämpötiloissa, ettei tule mitään ruokamyrkytysriskiä. Samoin Tredusta onnistuu tarjoilijoiden välittäminen samaan tapaan kuin Iisakissa, eli koulu toimii vain yhteystietojen välittäjänä. Lukuvuodelle voi tehdä tilauksia vasta kyseisen lukuvuoden alussa, eli elo-syyskuun vaihteessa 2016 meidän tapauksessamme.

Yksi syistämme harkita tarjottavien tilaamista oppilaitoksesta oli se, että olin kuullut ainakin PIRKO:n (joka nykyään kuuluu siis Treduun) joskus valmistaneen tarjottavia asiakkaan itse hankkimasta lihasta. Omasta suvustani löytyy melko paljon metsämiehiä, joten tästä heräsi tuolloin tietysti ajatus itsepyydetyn riistan tarjoamista. Nykyään tarjottavan lihan tulee kuitenkin olla tarkastettua, mikä tuskin onnistuu harrastelija-metsästäjän saaliille. (Evira: Luonnonvaraisen riistan lihantarkastus)

Summa summarum, näillä näkymin päädytään sittenkin valitsemaan joku "ihan tavallinen" pitopalvelu. Pelkästään ruuan kuljetuksen kanssa säätäminen epäilyttää sen verran, että tyydyn tässä kohtaa menemään helpomman kautta. Toivottavasti löydetään pitopalvelu, jonka kautta saadaan laadukkaat alku- ja pääruuat, mutta jolle olisi ok, että kahvipöydän tarjottavat hoidetaan omasta takaa (niin että se huomioitaisiin hinnassa, tietysti). Onkohan mulla semisti epärealistiset toiveet taas kerran...? Joka tapauksessa: Suosituksia pitopalveluista otetaan vastaan - mieluiten sellaisista, jotka toimivat Ikaalisissa :)

8 kommenttia:

 1. Olen joskus kilpailuttanut ammattiopiston cateringin muuta kuin häätilaisuutta varten. Juhlat olisi pitänyt silloin järjestää kouluntiloissa, eikä se edes tullut sen edullisemmaksi kuin jokin muu ravintola tai pitopalvelu. Joten tämä vaihtoehto ei noussut edes kärkilistalle niissä pippaloissa.

  Uskon, että on mahdollista löytää pitopalvelu, joka tarjoaa vain alku- ja pääruaan, mutta varmasti joutuu hieman tekemään töitä sellaisen löytämiseksi! Kuvittelisi, että yleensä pitopalveluillakin pitäisi olla sellainen "kaikki onnistuu asiakkaan toiveiden mukaisesti" -ajatusmaailma. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä kattelin myös parin opetusravintolan hintoja (siis sille, että juhlat järjestettäisiin heidän tiloissaan), niin eiväthän ne tosiaan juuri halvempia ole kuin ammattilaisten tarjoamat - mikä sinänsä on mun mielestä hieman kummallista :o

   Ja kuvittelisi juu, että kaikilla palveluntarjoajilla olisi tuo asenne, mutta mitä oon muiden kokemuksia lukenut, niin eihän se aina niin oo :D Toivotaan kuitenkin, että löydetään pitopalvelu tällä muotilla, koska meillä on niin paljon läheisiä, jotka haluavat leipoa, ja sen haluaisin heille suoda - mutta en halua maksaa kahvitarjottavia "kahdesti" :)

   Poista
 2. Kiva blogi sulla, selailin kokonaan läpi :) Mukava lukea talvihääblogeja ja aika paljon samoja ajatuksia oli meillä.

  Mekin yritettiin oppilastyönä saada videokuvaus sekä kutsukortit ja muut materiaalit. Kutsukorteista opiskelija otti yhteyttä, mutta ainakaan vielä en täysin varma asiasta ole (esimerkiksi hintaa opiskelija ei ole vielä saanut opettajaltaan kysyttyä). Videokuvauksesta opettajan vastaus oli tyyliä "ehkä onnistuu ehkä ei, palataan syksyllä asiaan". Cocktail-hourin alkupalojen osalta vastausta ei ole vielä tullut, kovin korkealla odotukset ei siitäkään. :D

  - Henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin innostun aina muista talvihäitä suunnittelevista, kun kesähäihin sopivat ihanat ideat ei aina oikein toimi talvisin - vaikka en tiedä, onko marraskuu sittenkin syksyä? :) Voisi itsekin ihmetellä tuota videokuvausta, jos siihen vaikka oppilastyönä olisikin varaa! Kauhean vaikeaa kyllä tuntuu olevan tämä opiskelijoiden palkkaaminen häiden työvoimaksi :/

   Poista
  2. No ehkä marraskuuhun voi soveltaa parhaita ideoita molemmista vuodenajoista, kätevää sekin :) Katsoin viikko sitten kaverini kesähäistä ensiksi häiden valokuvat ja sitten perään heidän häävideon. Vasta tässä häävideossa se tunnelma heräsi eloon ja aiheutti liikutuksen. Toki kuvatkin kauniita, mutta onhan se täysin eri asia. Viimeistään tämän katsottuani häävideosta tuli ihan must. :)

   Poista
  3. Tai sitten marraskuussa mikään ei toimi :D Ei vaineen, varmasti on myös monia ihania ideoita, jotka toimii vuoden ympäri :) Ja ääääh nyt tulee sellanen olo, että mä tarviin videokuvauksen, vaikka siihen ei tosiaan ole budjetoitu mitään :/ Pitää kyllä joku taikoa ikuistamaan ainakin tärkeimmät kohdat videolle!

   Poista
  4. Meidän valokuvaaja mainitsi ohimennen, että hänellä on aina varoilta kakkoskamera mukana ja puheet on kuvannut sillä. Kannattaa siis miettiä tällaistakin vaihtoehtoa ja valintakriteeriä valokuvaajalle (teillä ei vielä tainnut olla) :)

   Poista
  5. Ei ole vielä valokuvaajaa, joten kiitos vinkistä! :)

   Poista