sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Korttikokeilu

Tällä kertaa esittelyssä korttikokeilu, jonka tein kummipoikamme viimeviikkoisten ristiäisten varjolla. Muutama viikko sittenhän mainitsin ompelukoneen hyödyntämisen häiden paperituotteissa, kuten kutsuissa. Pakkohan se oli sitten kokeilla, miten kartongin ompeleminen koneella sujuu.

Sujuihan se alun vaikeuksien jälkeen. Tai itse asiassa koe"tilkulle" ompelemani ensimmäinen suora sujui vielä oikeinkin hyvin, mutta itse korttia ommellessa langat alkoivat tottakai temppuilemaan. En vieläkään ymmärrä, miten se on mahdollista, mutta ylälanka siis karkasi koko ajan neulansilmästä ilman että olisi karannut alkupäästä tai mennyt poikki. Mielestäni silmä oli kuitenkin ihan ehjäkin :o Ongelma kuitenkin ratkesi ja ompelemisesta tuli muutenkin sujuvampaa, kun vaihdoin koneeseen tuliterän neulan - ilmeisesti kartonkia kannattaa siis ommella mahdollisimman terävällä neulalla.

Ompeleen ohjaaminen kartongilla oli myös yllättävän haastavaa, itse en ainakaan millään saanut konetta kulkemaan riittävän hitaasti täysin siistin kaaren tekemiseksi. Olin nimittäin etukäteen lukenut, että kartonkia ei kannata yrittääkään ohjailla niin reippaasti kuin kangasta, siinä menee helposti neula poikki. Ensimmäiseen korttikokeiluun lanka tulikin niin epälinjakkaasti, että se yritelmä lensi roskikseen. Toisesta versiosta tuli mielestäni ihan hieno, mitäs te tykkäätte?Viirin palat leikkasin ihan värillisestä tulostuspaperista ja liimasin yläreunasta kiinni ennen ompelemista. Ensimmäiseen versioon lisäsin kirjaimet ennen ompelemista, ja sitten tietenkin ompelin niiden päältä, eli kirjaimet kannattaa kirjoittaa vasta ompelun jälkeen ;)

Hetki meni myös miettiessä, miten langan saa pääteltyä siististi, kun perinteinen pakkia-ja-uudelleen-eteenpäin-tekniikka ei tuntunut toimivalta idealta. Päädyin nykäisemään ylälangan pään nurjalle puolelle ja tekemään umpisolmut päihin, mikä nyt olisi varmaan enemmänkin ompelua harrastaneelle ollutkin itsestäänselvyys.

Tämän kokeilun perusteella olen kyllä sitä mieltä, että tuolla viiritekniikalla en kyllä tule kutsuja toteuttamaan, koska kaaren ompeleminen siististi on kuitenkin vähän haastavaa ja viirin väsääminen kokonaisuudessaan melko aikaavievää. Muuten kokeilu oli kyllä positiivinen, joten ompelukoneen hyödyntäminen jää vielä mahdollisuudeksi, eikä kokonaisuudessaan lennä romukoppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti