keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Kuulumisia & leffavinkki

Ihanan pitkä loma hujahti ohi silmänräpäyksessä! Häiden saralla ei tapahtunut mitään, opiskeltuakin tuli kovin vähän, mutta sentään saatiin kerrankin viettää kunnolla aikaa molempien perheiden kanssa ja nähtiin myös muutamaa sellaista kaveria, joita näkee aivan liian harvoin. Loppujen lopuksi oikein onnistunut loma siis!

Blogia en ole päivitellyt, koska, kuten mainitsin, häiden saralla ei ole tapahtunut mitään. Jumitamme edelleen juhlapaikkakaaoksessa: mistään ei tunnu löytyvän meille sopivaa paikkaa. Siirryin jo katselemaan ravintola-/hotellivaihtoehtoja, joista kyllä löytyisi muutama sopivan oloinen, mutta pienen pyörittelyn jälkeen tulimme siihen lopputulokseen, ettei meillä ihan oikeasti ole varaa niihin. Tarkkoja laskelmia emme kyllä tehneet, mutta uskon, että jo hommaamalla juomat Tallinnasta ravintolan sijaan säästäisimme pitkän pennin. Lisäksi haaveilen ystäväni leipomasta hääkakusta (hänen ainejärjestömme synttäreille leipomansa kakku oli parasta mitä olen maistanut!), eikä ravintoloihin yleensä voi viedä senkään vertaa omia ruokia.

Noh, pieneksi edistymiseksi voidaan kai laskea se, että sulhokin liittyi mukaan juhlapaikkojen etsintään. Itse olin jo tarkistanut molempien kotipaikkakunnat, jos niistä olisi sittenkin löytynyt se meidän paikka (turha toivo), mutta sulhopa otti hakualueeksi samantien koko Suomen :D Meillä oli ihan hillittömän hauskaa eilen illalla, kun selailimme kaiken maailman juhlapaikkoja aivan liian myöhään, aivan liian väsyneinä.

Tänään alkoikin taas arki, sulho lähti aamulla edelleen aivan liian väsyneenä töihin ja minä samoin luennolle. Oma päiväni tosin jatkui häätunnelmissa heti luennon jälkeen, sillä minut oli kutsuttu Ranskalaista häähumua -elokuvan lehdistönäytökseen. (Elokuvasta tarkemmin: Kotisivut / Finnkino / IMDb)

Itse olen melko nirso leffojen suhteen, mutta ranskalaisista leffoista (niistä muutamista, joita olen nähnyt) olen yleensä pitänyt - niin tälläkin kertaa. Tosin, kuten usein muulloinkin, elokuvan nimen suomennos on hieman kumma ja harhaanjohtavakin, häät kun ovat leffassa kovin pienessä roolissa. Leffan juoni on siis yksinkertaisuudessaan se, että tämän pääosapariskunnan kolme vanhinta tytärtä ovat jo naineet kuka minkäkin, ei-ranskalaisen, kulttuurin edustajan, ja nyt neljäskin kihlautuu afrikkalaisen kanssa. Elokuva sitten seuraa vävyjen pyrkimyksiä tulla toimeen näiden ennakkoluuloisten / "gaullististen" vanhempien sekä toistensa kanssa.

Enemmän kuin häistä elokuvassa onkin kyse ihmissuhteista ja monikulttuurisuudesta, joita se mielestäni kuvaakin osuvasti ja hauskasti. Erityisesti leffa onnistuu mielestäni tuomaan esille sen, että kaikilla on ennakkoluuloja - mutta toisaalta myös, että ennakkoluuloista voi päästä yli. Tilannekuvaukset ovat mielestäni sopivan viihdyttäviä ja realistisia. Juoni ei ollut kovin yllätyksellinen, vaan muistutti kovasti amerikkalaista romanttista komediaa tyypillisimmillään, mutta ohjaus ja näyttelijäntyö olivat kenties hivenen tavallista parempaa (tai sitten vaikutelma johtui vain ranskalaisuuden luomasta harhasta).

Ainiin, ja päästään elokuvan lopussa fiilistelemään niitä häitäkin! Ei kyllä edelleenkään siinä määrin kuin nimi antaa ymmärtää, eli hääfiilistely-mielellä tätä leffaa ei kannata lähteä katsomaan. Sen sijaan, jos ihmissuhteet tai kulttuurien sekoittuminen kiinnostavat, niin tämä on oikein oivallinen leffa. Tai jos kaipaat sellaista hyvän mielen leffaa, jota on helppo katsoa, joka saa välillä nauramaankin, ja jossa on onnellinen loppu, silloin tämä vasta oivallinen onkin!

Ranskalaista häähumua Suomen ensi-ilta perjantaina 9.1.2015. Itse pääsin Future Filmin tarjoamaan ennakkonäytökseen, mutta leffan maksuttomuus ei vaikuttanut arviointiini :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti