perjantai 5. joulukuuta 2014

Kuumaa juomaa

Olen pyöritellyt pitkään mielessäni ajatusta kuumasta juomasta häätarjottavana. Se voisi olla marrashäissä kiva vuodenaikaan liittyvä yksityiskohta, mutta mihin väliin juomaa tarjottaisiin? Alkumaljana? Jälkiruokana heti ruuan jälkeen? Kahvin ohella? Iltasella?

(Kuva)
Entä mitä juomaa? Glögi on tietysti helppo joulunalusjuoma, josta saa sekä alkoholittoman että holillisen version. Onko kuitenkin liian aikaista tuputtaa glögiä marraskuussa? Tylsää? Glühwein (/mulled wine) voisi myös olla kiva, sulho ainakin ihastui tähän laskettelureissullaan Alpeilla. Glühweinia hörpimme myös Kaunispään Huippu-ravintolassa juuri ennen pulkkamäkeä ja kosintaa, joten se sopisi juuri meidän häihin - tarjoiluun voisi liittää vaikka jonkun tarinan kosinnasta.

Hieman riippuu kyllä myös ehkä siitä, mihin juhlapaikkaan päädymme, että sopisiko tällainen kuuma juotava ollenkaan. Jos tila on esimerkiksi (liian) hyvin lämmitetty, niin kuumaa juomaa ei tee ollenkaan mieli. Jos taas on yhtään viileä, niin lämmike olisi varmasti tervetullut. Onko kellään kokemuksia kuuman juoman tarjoilusta häissä? Mitä tarjottiin, missä vaiheessa, maistuiko vieraille?

Pohdintojen päätteeksi piristytän pikkujoulukauttanne vielä valkoviiniglögin ohjeella, jonka olen mukaillut netin eri ohjeista. Itse tein tätä viime viikolla opiskelijabile-etkoille, määrästä riitti noin kuuteen annokseen ja hyvää tuli :)

Valkoviiniglögi (6 annosta) 

1 litra kuivaa valkoviiniä
½ dl sitruunalikööriä
1 dl sokeria
1 pss glögimaustetta (Santa Maria)

Laita ainekset kattilaan ja keittele noin 80-asteiseksi, älä päästä kiehumaan! Jonkun ohjeen mukaan tähän menee vartti, mutta me keitettiin pienellä lämmöllä lähes tunti - mitä pitempään keittää, sitä vahvemmin glögimausteet maistuu :) Nautiskele!

6 kommenttia:

 1. Tuo glühwein taitaa olla samaa mitä itse olen Prahassa maistellut, todella hyvää! Se sopisi varmasti marrashäihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se on Keski-Euroopassa ilmeisesti suosittu talvi-/joulujuoma, ja tosiaan hyvää! Katsotaan, mihin lopulta päädytään :)

   Poista
 2. Itse join Sokos Hotelli Kolilla sellaista glögityyppistä juomaa joka oli mielestäni paljon parempaa kuin molet valmiit Alkon glögit! Samalla se oli hienostunut ja kauniin värinen juoma jota suosittelen ainakin kokeilemaan ja varmasti pienellä fiksailuilla saisi alkoholittomankin version. Eli:
  Xante päärynälikööriä
  Omenamehua
  Tähtianis koristeeksi
  - ja valmis! :) alkoholin ja mehun suhdetta en tiedä, mutta maistelemalla se selviää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Alkaa näyttää siltä, että häissä tarjoillaan kokonainen lajitelma kuumia juomia :D

   Poista
 3. Tää on ihan tosi hyvää!
  http://auringostaitaan.fi/prod/cinnamon-apple-spice
  Riippuu tietysti häiden aikataulusta, mutta mulle tuli mieleen että tota vois olla kiva tarjota sitten illan viiletessä... Mutta toisaalta sisällä voisi olla siinä vaiheessa jo aika lämmintä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuu, vaikuttaa jännältä! Toisaalta marraskuussa ei välttämättä tarvitse odottaa "illan viilenemistä", kun päivätkin on monesti viileitä :D

   Poista