perjantai 19. joulukuuta 2014

VoiceWell-hoito

Siltä varalta, että siellä ruudun toisellakin puolella on lihasjumeista kärsiviä joulu-/hää-/elämänstressistä kärsiviä tyyppejä, niin kirjoittelen tänään kokemuksestani VoiceWell-hoidosta. Itse olen ammattitasoinen jännittäjä, ja nimenomaan niska-hartiaseutu on mulla jatkuvasti jumissa ja sen takia käyn säännöllisesti hieronnassa. Nyt olen kesästä saakka käynyt Tampereen Kissanmaalla sijaitsevassa Kolibrin kosketus -hoitolassa, johon olen ollut tosi tyytyväinen: tykkään hierontatyylistä, joka kyllä avaa lihaksia, mutta on silti enemmän rentouttava kuin kivulias. Hinnat eivät ole pahat, ja niistä saa vielä opiskelija-alennuksen.

Hierojani opiskelee parhaillaan VoiceWell-hoitajaksi, ja siksipä hän ehdotti, että käyttäisin viimeisen sarjakorttikertani hieronnan sijaan tähän hoitoon - puolentoista tunnin kokovartalo-VoiceWell kolmen vartin niska-hartiahieronnan sijaan; ööö, kyllä kiitos? (Hoitoja saa häneltä muutenkin edullisempaan hintaan oppilastyönä; tämä ei siis ollut minkäänlainen lahjus blogikirjoitusta varten, enkä edes maininnut kirjoittavani kokemuksesta.)

Tänään suuntasin siis Kissanmaalle hieman jännittyneenä, sillä VoiceWell kuulosti etukäteen hieman erikoiselta, lähinnä siis se, että oli puhe käydä myös purentalihakset suun sisäpuolelta: kuulosti epäilyttävästi hammaslääkäriltä!

Tässä lyhyesti, mitä tämä VoiceWell oikein on: "VoiceWell-hoito on erityisesti äänentuottoon, hengittämiseen, purenta- ja nielemisongelmiin käytetty hoitomuoto. Hoitoon kuuluu myös lantion, selän, käsien tai jalkojen hoito tarvittaessa. VoiceWell-hoito sisältää erilaisia manuaalisia hoitomenetelmiä, esim. klassista tai mobilisoivaa hierontaa, faskia- (sidekudos-) ja nivelkäsittelyä." (http://www.voicewell.fi/) Minut hieroja halusi koekaniiniksi ilmeisesti siksi, että mulla tosiaan on melko krooninen niska-hartiakipu, joten hän halusi nähdä, miten tällainen kokovartalon käsittely vaikuttaisi siihen.

Hoito aloitettiin jaloista, jotka käytiin ihan varpaista yläreiteen saakka. Käsittely ei tuntunut niinkään hieronnalta kuin venyttelyltä, ja kävi kyllä muutamaan otteeseen niin kipeää kuin vain venyttely voi käydä. Siis sellaisella hyvällä, avaavalla tavalla. Tässä ei myöskään voinut oikein rentoutua samalla tavalla kuin klassisessa hieronnassa, sillä välillä piti tehdä itsekin jotain, esimerkiksi taivutella nilkkoja.

Tämän jälkeen käytiin lonkankoukistajat ja kylki- ja rintalihakset. Varsinkin nuo lonkankoukistajat olivat kyllä tuntemuksista päätellen ihan jumissa. Kaulan/kurkunpään lihasten avaaminen oli myös mielenkiintoinen kokemus: kaula on kuitenkin melko kriittinen paikka antaa kenenkään käsiteltäväksi, ja pyörittelin jo mielessäni tarinoita psykopaattimurhaajahierojasta, mikä kenties "hieman" vaikeutti rentoutumista. Jotkut kieliluuhun kiinnittyvät lihakset (anatomia 10+) olivat kuulemma erityisen jumissa, joten pääsin jumppaamaan kieltäni samalla, kun niitä availtiin. Tämäkin voisi ilmeisesti olla syynä hartiajumeihini, sama lihas kun jatkuu lapaluun puolelle.

Ennen suun sorkkimista käytiin läpi niska, mikä mulle oli jo aiemmilta hierontakerroilta tuttua, ja sitten ne purentalihakset - eihän se ollutkaan paha. Ei nyt ehkä kaikkein mukavintakaan puuhaa, varsinkin posken perältä joku lihas kirpaisi kyllä melko kovasti, mutta ei edes yhtä paha kuin hammaslääkäri :D Purentalihakset olivat muuten ainoita, joissa mulla ei ollut puolieroja, muuten vasen puoli oli päästä varpaisiin jumimpi kuin oikea. Kuulemma jännä ilmiö.

Lopuksi vielä rentouttava päähieronta, olisikin ollut kurja lopettaa siihen hammaslääkäri-meininkiin. Kokonaisuudesta jäi kyllä hyvä olo, ei samalla tavalla hieman väsähtänyt kuin normaalihieronnan jälkeen, vaan vähän samantapainen kuin vaikka pilateksen jälkeen. Pirteä! Enemmän tuo tuntuikin venyttelyltä kuin hieronnalta. Tällä hetkellä tuntuu myös, että oikea puoli on vetreämpi kuin vasen, mutta en sitten tiedä, johtuuko se vain siitä, että tällainen puoliero tuotiin esille.

Ainakaan vielä ei ole ilmennyt mitään kipuja tuon jäljiltä, mutta harvoin mulla hieronnastakaan tulee mitään. Hieroja sanoin, että voi kyllä olla etenkin nuo lonkankoukistaja- ja purentalihakset vähän hellinä, kun niitä ei yleensä tule juuri venyteltyä/avattua, mutta että senkin pitäisi mennä sitten nopeasti ohi.

Kaikenkaikkiaan positiivinen kokemus siis! Kyllä nyt kelpaa lähteä joululomalle lihakset avattuina ja rentoina, sitten kun vaan muistaisi venytellä ihan omalla ajallaankin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti