sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Toiveena tasa-arvoa avioliittolakiin

Ensiksi edistymistä omien häiden saralta: saatiin kuin saatiinkin perjantaina alustava vieraslista kyhättyä! Noin 140 vierasta, joista vielä on karsimisvaraa, eli ehkä mahduttaisiin sadan hengen tilaan, kun kaikki eivät kuitenkaan pääse - tätä täytynee vielä pohtia, ja kysellä vielä vanhemmilta näkemystä vieraslistamme validiteettiin.

Nyt inspiroiduin kirjoittamaan tasa-arvoisen avioliiton puolesta, siis sen lakialoitteen, että homoseksuaaleilla olisi oikeus samanlaiseen avioliittoon valitsemansa puolison kanssa kuin heteroseksuaaleillakin on. Itse asiassa olen jo pitkään (noin blogin perustamisesta saakka) harkinnut aiheesta kirjoittamista, mutta olen ehkä kokenut, että kaikki, mitä haluan sanoa, on jo sanottu.

Melkolailla onkin, esimerkiksi:


Myös blogeissa asiaa on puitu melkoisesti, omat suosikkini (niistä joihin olen törmännyt):

Heart Pumps Diesel: No ne håmåt

Tällä hetkellähän tilanne on se, että lakivaliokunnasta erittäin niukka enemmistö oli lakialoitetta vastaan (HS 21.11.14) ja aloitteen kohtalo ratkennee ensi viikon perjantaina eduskunnan äänestyksessä - eduskunta voi siis hylätä aloitteen tai siirtää sen suuren valiokunnan käsittelyyn, jossa asialla olisi lakivaliokuntaa suurempi todennäköisyys edetä (HS 21.11.14). Äänestyksestä tulee todennäköisesti tiukka (HS 21.11.14).

Mikä minut juuri nyt innoitti kirjoittamaan tästä, oli Facebook-seinälleni ilmestynyt julkaisu tulevien kollegoideni kansanedustajille kirjoittamasta kannanotosta. En ole aiemmin blogissa täsmentänytkään, mitä opiskelen Tampereen yliopistossa: psykologiaa. Tällä tieteenalalla on kuitenkin paljon annettavaa moniin yhteiskunnalisiin keskusteluihin, muunmuassa tähän hääblogi-aihepiiriin erinomaisesti sopivaan väittelyyn - ja fakta on se, että käytännössä missään psykologisissa tutkimuksissa ei ole ilmennyt mitään, millä homoliittojen vastustamista voisi perustella, päinvastoin. Ai miten niin? No, kannanoton pointit (suora lainaus):
 1. Lasten ja nuorten oikeuksien toteutuminen nykyistä paremmin
 • Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin ei kuulu vain aikuisia. Sukupuoli- ja seksuaali-identiteetti kehittyvät jo lapsuudesta ja nuoruudesta lähtien, joten näihin vähemmistöihin kuuluu myös paljon lapsia ja nuoria. Jos emme salli saman sukupuolen välisiä liittoja, minkälaisen kuvan annamme heille heidän ihmisarvostaan ja tulevaisuudestaan?
 • Sateenkaariperheissä elää jo nyt 10 000 lasta ilman avioliiton tuomaa suojaa ja oikeuksia.
 • Jokaisen lapsen – niin heteroseksuaalin kuin vähemmistöönkin kuuluvan – oikeus on elää yhteiskunnassa, joka antaa viestin siitä, että rakastavia perheitä on monenlaisia ja että erilaiset lapset voivat kasvaa samanvertaisiksi aikuisiksi.
 1. Aikuisten hyvinvointi
 • Seksuaali-identiteetti on merkittävä osa ihmisen identiteettiä. Kokemus seksuaali-identiteetin hyväksynnästä ja vapaus ilmaista sitä vaikuttavat ihmisen kokonaishyvinvointiin. Tämä toteutuu täysin vasta sitten, kun rakkaus samaa sukupuolta kohtaan tunnustetaan lain edessä samanarvoisena ja kunnioitettavana.
 • Avioliitto ja perheen perustaminen ovat useiden aikuisten kohtaamia, merkityksellisiä perustehtäviä elämässä. Niihin tarvitsee jokainen tukea, myös saman sukupuolen edustajan kanssa parisuhteessa olevat sekä sateenkaariperheiden vanhemmat. Samanvertaisten oikeuksien takaaminen seksuaalivähemmistöille olisi ensimmäinen ja tärkein askel tähän suuntaan.
 1. Perheiden oikeudet
 • Sateenkaariperheiden vanhemmilla on oltava samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muidenkin perhemuotojen vanhemmilla.
 • Psykologisen tutkimustiedon valossa sateenkaariperheiden ja heteroperheiden lapset kasvavat ja kehittyvät samalla tavalla, joten vanhempien sukupuolella ei näytä olevan tasapainoisen kasvun kannalta mitään merkitystä.
 • Ei ole myöskään todisteita siitä, että lapsen tarvitsisi nähdä tiettyjä sukupuolirooleja tai heteroseksuaalista dynamiikkaa perheen sisällä. Enemmänkin mahdollisimman laaja kuva erilaisten sukupuoliroolien ja seksuaalisuuden ilmaisemisesta on tärkeää lapsen oman sukupuolen ilmaisun ja seksuaalisuuden vapaalle tutkiskelulle ja löytämiselle. Jos lapsi saa elää ilmapiirissä, jossa mikään sukupuolen ilmaisumuoto tai seksuaalinen suuntautuminen ei ole toistaan arvokkaampi tai hyväksyttävämpi, ahdistus ja hämmennys hyvin todennäköisesti vähenevät.
 • Kun lapsi adoptoidaan samaa sukupuolta olevalle parille tai kun naispari hankkii lapsen hedelmöityshoitojen keinoin, lapsi saa kahden rakastavan vanhemman perheen turvallisen prosessin kautta. Tähän ei liity minkäänlaista tragediaa tai riistoa biologisilta vanhemmilta, eikä lapsi hyvin todennäköisesti jää kaipaamaan mitään, mistä hän ei ole koskaan tuntenutkaan puutetta.
 1. Yhteiskunnan muutos suvaitsevaisempaan suuntaan
 • Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen antaa kaikille suomalaisille viestin, että seksuaalivähemmistöt ovat tavallinen ja olennainen osa yhteiskuntaamme ja että heitä koskevista asioista voi ja pitää puhua avoimesti.
 • Lakimuutos edistää koko väestön – niin erilaisten vähemmistöjen kuin enemmistöjen ­­– hyvinvointia sekä vähentää syrjintää ja lisää tasa-arvoisuuden kokemusta keskuudessamme.
 • Lakimuutos vie Suomea eteenpäin kohti yhteistä Pohjoismaista arvomaailmaa ja luo kuvaa Suomesta, joka edistää ihmisoikeuksia maailmassa.
Kaikki nämä ovat pointteja, joita myös minä olen hiljaa mielessäni miettinyt, mutta en ole onnistunut minnekään järkevästi ilmaisemaan. Myös moni muu psykologi(an opiskelija) seisoo kannanoton takana: tämä on siis kiertänyt viikonlopun Facebookissa meidän piirejä, ja tällä hetkellä noin 300 meistä on ilmaissut tukensa tälle. Huomenna kannanotto lähetetään kansanedustajille, toivottavasti sillä on jotain vaikutusta! Tällaista vakavampaa asiaa vaihteeksi, niin vakavaa, ettei postauksessa ole yhtään kuvaakaan.
Eli sen lisäksi että mä tahdon, mä tahdon että kaikki saa tahtoa samalla lailla, sukupuolisesta suuntautumisestaan riippumatta!

2 kommenttia:

 1. Huippua että tää aihe on kiirinyt jo hääblogienkin puolelle! Oon itse myös pitkään harkinnut aiheesta kirjoittamista, mutta jättänyt kirjoittamatta juuri samasta syystä.
  Ehkä mäkin avaan sanaisen arkkuni, ei tästä voi puhua liikaa! Ainakaan niin kauaa, kuin meillä suomessa on näin järjetöntä, takapajuista ja historiaan juuttunutta, ihmisoikeuksien vastaista lainsäädäntöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos positiivisesta kommentista! Hieman myös jännitti kirjoittaa aiheesta hääblogiin, jotka ehkä ovat hieman joitain muita blogigenrejä "pinnallisempia", ja kun en itsekään ole kovin syvällisiä tekstejä tänne aiemmin kirjoittanut :) Kirjoita sinäkin ihmeessä aiheesta, ei tätä varmastikaan olla vielä liikaa käsitelty!

   Poista